Divoký zelinář
12.06.2025
Chmelové šištice obsahují hořčinu lupulin proslavenou díky pivu, jemuž dává charakteristickou chuť a aroma. Mladé výhonky poslouží jako zelenina, můžeme je jíst syrové nebo vařené, stejně jako chřest…
23.05.2025
Pokud se kerblík lesní naučíme sbírat, zjistíme, že je aromatickou bylinou, jejímiž mladými listy a kořenem můžeme gastronomicky obohatit pokrmy všude tam, kde obvykle dáváme petržel. Je třeba dát…
15.05.2025
Kdo by hledal v mohutném akátu příbuzného fazolím a hrášku? Bohužel, v jeho luscích ovšem žádná jedlá semena nenajdeme – v divoké kuchyni naopak oceníme květy. Vše ostatní zůstává nepoživatelné. …
02.05.2025
Planě rostoucí jedlé býlí, které ve fytoterapii vykazuje podobnou sílu jako česnek, se kterým ho pojí vůně a chuť, nikoli příbuzenské vztahy. Příbuzný je křenu a ředkvičce. Dorůstá výšky až osmdesáti…
25.04.2025
Podobně jako třeba česnek patří chřest mezi jednoděložné rostliny a stejně jako on si našel cestu na jídelníček lidí již velmi dávno. Vědecké rodové jméno prozrazuje příbuznost se známými…
17.04.2025
Této voňavé i léčivé celebritě se dostává až nekritické pozornosti, takže jsou na jaře místa jejího výskytu nemilosrdně drancována. Jako každá užitečná bylina však také česnek medvědí dokáže…
04.04.2025
Fialka, jak zní lidový název violky, si osvojila schopnost být velmi přesvědčivá. Umí přemluvit mravence, aby se stali zemědělci a rozsévali její semena na všechny strany. Nedělají to ovšem zadarmo.…
28.03.2025
Neexistuje organismus, který by byl naprosto k ničemu. Lidské zjednodušené vnímání světa vykazuje tendenci vše zaškatulkovat na prospěšné, anebo k ničemu, dobré, či špatné. Rostliny naštěstí vědí…