Divoký zelinář - kdoule
Kdoule je plodem stromu zvaného Kdouloň obecná (Cydonia oblonga), jenž se pěstuje nejen pro ovoce, ale i pro okrasu, v teplejších oblastech ochotně zplaňuje. Kdouloň je někdy využívána jako méně známa odolná podnož pro hrušně.

Co a jak využít?
Syrové kdoule jsou tvrdé a prakticky nepoživatelné, ale příjemně voní. Strčíme je do skříně k prádlu. Dobře se dají zpracovat na želé, který uplatníme při přípravě cukrovinek nebo jako přílohu k masu. Plody bohaté na pektin oceníme při výrobě džemů a marmelád.
Naše babičky vyráběly dříve oblíbený kdoulový sýr, což je protlak usušený v silnější vrstvě na plechu a nakrájený na kostičky. Bolesti v krku, žaludeční potíže nebo průjmy fytoterapie zahání léčivým kdoulovým čajem bohatým na pektiny.
Ing. Radomír Němec, Ph.D.
Jihomoravské muzeum Znojmo
Mgr. Vlastimil Mrva
(příště: PŘESLIČKA)









