logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
    • Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Předplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Události Divoký zelinář
5.12.2025 06:50

Divoký zelinář - Kustovnice cizí

Původ opadavého keře, který pochází pravděpodobně z jihovýchodní Evropy a Malé Asie, je nejistý. Jisté však zůstává, že s jeho plody se lze potkat v každém supermarketu, kde sáček červených a mírně nasládlých plodů nese obchodní označení godži (psáno goji).



Kustovnice (Lycium barbarum) u nás zdomácněla stejně jako ve velké části Asie, kde je využívána především v gastronomii, ale stejně dobře funguje coby léčivka.

Kustovnice je pozoruhodná svým nevyváženým výskytem. Ve světě je popsáno na sedmdesát jejích druhů, avšak pouze čtyři z nich rostou v Evropě. V tuzemské přírodě je považována za invazivní a starší literatura ji klasifikovala jako jedovatou. Což je pravda jen zčásti.

Kustovnice má prutovité větve s tenkými kolcovitými trny. Dorůstá i třímetrové výšky. Plody jsou podlouhlé, vícesemenné bobule, které během zralosti dosahují oranžovočervené barvy. Rozšiřují je ptáci, u nás například kos, červenka nebo pěnice černohlavá. Roste na suchých místech u cest, na zdech, rumištích, často v živých plotech, kde zakrátko může vytvořit takřka neproniknutelné houští.


Co a jak využít?

V kuchyni využíváme plody zcela zralé. Nezralé – podobně jako rajčata – jsou mírně jedovaté. Plody kustovnice cizí obsahují vitamíny B2 (riboflavin), B1 (thiamin) a vitamín C, karotenoidy, flavonoidy a mnohé další látky příznivé pro organismus.

Zralé plody je možné konzumovat jak čerstvé, tak i sušené, připravujeme z nich lisováním šťávu, kterou je možné fermentovat. Plody lze využít rovněž na přípravu ovocných čajů. Sušené se v kuchyni přidávají do rýže, z pražených semínek se pak vyrábí bezkofeinová náhražka kávy.

Ing. Radomír Němec, Ph.D.

Jihomoravské muzeum Znojmo

Mgr. Vlastimil Mrva

(příště: KŘEN SELSKÝ)

Reklama

Čtěte dále

ac55f1ff-smejdi-se-vyd-vaj.png
Šmejdi se vydávají za skutečné policisty, jejich jména najdou na internetu
91ecbba5-20251121-180857.jpeg
Trápí Dolenice zápach z chovu prasat?
a57f796d-4.jpeg
Padlo deset tisíc lahví vína
f548c797-rockov-legenda.jpeg
Rocková legenda ve Slupi: Druhá Old School Rock show přiveze J. A. Kronka
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Etický kodex

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×