logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
    • Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Předplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Události Divoký zelinář
4.9.2025 22:57

Divoký zelinář - Vrbovka úzkolistá

Ivanův čaj – jak zní jeden z lidových názvů této rostliny (Epilobium angustifolium) – zůstává podivuhodný svou schopností, jíž disponuje rovněž bájný pták Fénix, který dokáže vzlétnout z vlastního popele. Vrbovka je totiž rovněž antrakofilní, neboť se jí skvěle daří na spáleništích. Symbolem její odolnosti a duševní pohody i rovnováhy se stala skutečnost, že v ruinách rozbombardovaného Londýna během druhé světové války se jako první objevila právě tato rostlina.


Vrbovka úzkolistá


Oč nehostinnější prostředí, o to dynamičtěji ve vrbovce probouzí drogovou sílu.

Rostlina však vyhledává i další lokality, především paseky a rozlehlá místa, která jsou v těsném sousedství lesních porostů, kde dokáže vytvořit takřka kobercový dojem.


Reklama Adsense

Nejúčinnější jsou listy, z nichž lze připravit čajový nálev, který si dokáže poradit s psychickým napětím, nespavostí, s prostatickými nebo klimakterickými potížemi a přispívá k ženskému premenstruačnímu komfortu. Nezanedbatelný je také jeho vliv na stabilizaci průjmových stavů. Prokazuje značné detoxikační účinky, neboť steroly a flavonoidy léčivé vlastnosti vrbovky potencují.


Co a jak využít?

Tak jako v případě většiny rostlin, největší síla vrbovky vězí v mladých listech a ve výhoncích. Ty je možné zpracovat jako chřest anebo podobně jako listovou zeleninu. Nenechte se odradit mírně nahořklou chutí, která je bohatě vyvážena vitamínem C a provitamínem A. Ve Spojených státech amerických je ovšem – s ohledem na výše řečené – vrbovka paradoxně používána jako umělé sladidlo.

K vrbovce se váže i jedna kulinářska specialita pocházející z Ruska. Z listů vrbovky se vyráběl v dobách nedostatku takzvaný Ivan čaj, náhražka čaje černého. Vyrábí se podobně jako předloha fermentací listů (ona to je vlastně oxidace, ale to je na delší vyprávění). Dlužno říct, že chutná docela obstojně – a tak se v minulosti stal tamním vývozním artiklem a vozil se i do našich končin.

Ing. Radomír Němec, Ph.D.

Jihomoravské muzeum Znojmo

Mgr. Vlastimil Mrva

(příště: Ostružiník)

Čtěte dále

17fbdef8-dsc-3089.jpeg
V Jaroslavicích vrcholí podzimní výlov rybníka
35d0ff6b-den-otevzenzch-dvez-v-retzu.jpeg
Den otevřených dveří v Retzu
33c394c3-1000096888.jpeg
YAGEO Group: Technologický lídr, jakého v okolí nenajdete
f4146fd5-viewimage.jpeg
Policie hledá svědky nehody na přechodu ve Znojmě
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Etický kodex

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×