Divoký zelinář - Silenka nadmutá
Vytrvalá, lysá a sivozelená bylina (Silene vulgaris) roste na kamenitých místech, podél cest, v suchých trávnících a okrajích křovin. Kvete od června do listopadu.

Co a jak využít?
Je ceněná pro nasládlou a jemnou chuť mladých listů, které přidáme syrové do salátů, ale dobré jsou i tepelně upravené v polévkách, omeletách a těstovinách. V Česku existují oblasti, kde s ní mají zkušenosti předávané z generace na generaci, na východní Moravě jí přiléhavě říkají křupík a sbírají ji jako listovou zeleninu. Oblíbená je také v jižní Evropě. Kromě Itálie je silenka tradiční zeleninou ve Španělsku, Francii, na Krétě nebo na Kypru.
Předností silenky zůstává, že dokáže zahnat hlad, roste poměrně hojně a chutná dobře. Její popularita zřejmě pramení – kromě příjemné chuti – také z toho, že má mírné povzbuzující účinky na metabolismus, nadprůměrný obsah vitamínu C i další výživové přínosy.
Ve fytoterapii se používá močopudný odvar z natě vařený dvě minuty. Kašovitý obklad z pomleté čerstvé nebo spařené suché natě se zevně užívá na špatně se hojící rány nebo lehčí spáleniny.
Ing. Radomír Němec, Ph.D.
Jihomoravské muzeum Znojmo
Mgr. Vlastimil Mrva
(příště: KDOULE)










