Mošty od Farmy U Tří dubů patří k regionálním pokladům
STOŠÍKOVICE Na první pohled vypadají Stošíkovice na Louce jako jedna z konejšivě malinkých obcí, kde se zastavil čas. Pravdou ale je, že skrývají – paradoxně na kopečku – poklad. A ne ledajaký, ovocný poklad rozpínající se na více než sto hektarech půdy.
Stromy jabloní, hrušní, třešní, višní, meruněk, broskvoní, slivoní a keře révy vinné kvetou ruku v ruce s firmou Agro Stošíkovice, respektive Farmou U Tří dubů, na niž byla loni přejmenována.
Ale to nic nemění na tom, že už dvaadvacet let dodává jak koncovým zákazníkům, tak lokálním prodejcům na Znojemsku, Brněnsku a Vysočině, kvalitní ovoce.
A právě v nadstandardním přístupu spatřuje základ úspěchu také ředitel Farmy U Tří dubů Libor Kahoun. „Snažíme se pro spokojenost nejen zákazníků, ale také sadů a vinic, dělat maximum, proto se nezaměřujeme na kvantitu, ale kvalitu. Vzhledem k počtu pracovníků a výměře jsme si stanovili takový rozsah, který zvládneme kvalitně obhospodařit,“ říká Libor Kahoun.
Před pěti lety začala farma zpracovávat své vlastní produkty do moštů a džemů. A jejich příběh má zajímavé pozadí.
„Všechno začalo ve chvíli, kdy jsme otevřeli obchůdek v areálu louckého kláštera. Museli jsme přemýšlet, co tam budeme vlastně prodávat. V té době produkce moštu obecně teprve začínala, ale nás hned zaujala. Proto jsme si jeden rok mošt nechali zkušebně vyrobit. Zalíbil se nejen nám, ale také zákazníkům, tak jsme se rozhodli pořídit vlastní technologii – a pak už to šlo ráz na ráz,“ popisuje syn Michael Kahoun.
O tom, že Farma U Tří dubů patří ve výrobě moštů ke špici, svědčí i ocenění z roku 2018, kdy vyhráli regionální potravinu s jablečným moštem z odrůdy braeburn.
„Je to specifický mošt v porovnání s jinými jablečnými mošty na trhu. Tato odrůda je jedna z nejpozdnějších, která se u nás dá pěstovat. Sklízíme ji koncem října, kdy jsou jablka ještě zelená, tudíž kyselá a nedají se jíst. Ale když je kvalitně uskladníme, jsou v březnu, dubnu pěkně nazrálé a připravené k moštování. Tou dobou se kyselina zharmonizuje s cukry, čímž moštu dodá aromaticky plnou chuť. Od klasických moštů se liší také barvou,“ dodává Michael Kahoun.
Kromě jablečných mají v portfoliu také hruškové, višňové a experimentují také se švestkovými. V minulém roce začali produkovat i meruňkový nektar.
„Ten se stal obrovským hitem a vyprodali jsme ho během dvou měsíců. Bohužel na to nejsme letos schopni navázat, protože nám, dá se říct, skoro všechno letní ovoce pomrzlo. Letošní počasí mu nepřálo,“ zmiňuje Michael Kahoun.
Specifikum moštů Farmy U Tří dubů oproti jiným zpracovatelům je, že dělají odrůdové, ne druhové. Navíc v malých šaržích s co nejrychlejším a nejšetrnějším zpracováním. Všechny mošty jsou pasterované, plněné do skleněných čirých láhví, aby vynikla jejich barva, případně také do tří a pětilitrových bag in boxů.
„Nejprve jsme zkoušeli, které odrůdy jak chutnají, až jsme vybrali ty nejzajímavější kombinace. Dospěli jsme k názoru, že by byla škoda vyrábět homogenní produkt. Protože každá jinak chutná, jinak voní, má jinou barvu. Jdeme zkrátka trošku jinou cestou,“ popisuje se zaujetím Libor Kahoun.
Již nyní mohou zákazníci ochutnat další novinku, kterou je hruškový cider. Ochutnat ho – stejně jako všechny výše zmíněné produkty – mohou zájemci buď v obchůdku u louckého kláštera, nebo přímo ve Stošíkovicích na Louce, kde zkrátka vědí, jak v letních měsících osvěžit.
Dominik Burdel