Vídeň na talíři aneb kulinářské dědictví našich babiček
Od 4. listopadu až do 26. února roku příštího budou mít návštěvníci Jihomoravského muzea ve Znojmě možnost zhlédnout ve výstavním sále v 1. patře minoritského kláštera výstavu „Vídeň na talíři aneb Kulinářské dědictví našich babiček“. Výstava představí vídeňskou kuchyni a její vliv na tradiční vánoční pokrmy nejen v moravsko-rakouském příhraničí.
Snad téměř v každé moravské domácnosti uchovávají jako rodinný poklad kuchařské recepty, které si kdysi z Vídně přivezla praprababička či prababička. Vánoční cukroví, jako jsou zázvorky nebo vanilkové rohlíčky, smažený řízek či tažený jablkový závin se staly běžnou součástí našich jídelníčků, aniž bychom si uvědomovali, že většina z nich má původ v městské vídeňské kuchyni. A když se ve Vídni chlubí palačinkami, povidlovými taštičkami a ovocnými knedlíky, málokdo si připustí, že jsou tyto dobroty výsledkem kulturní výměny mezi metropolí staré monarchie a venkovským prostředím historických zemí Čech a Moravy.
Právě tento kulturní transfer mezi Čechami, Moravou a Vídní v oblasti stravování mezi lety 1750 – 1918 se stal cílem česko-rakouského projektu s názvem „Kulinářské dědictví/Kulinarisches Erbe ATCZ288-ATCZ kulinarisch“, který je spolufinancován v rámci programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika.
Hlavním úkolem odborníků z Österreichisches Gesellschafts- und Wirtschaftsmuseum ve Vídni, Universität Salzburg, Muzea Jindřichohradecka a Jihomoravského muzea ve Znojmě bylo na základě rozsáhlé rešerše archivních a sbírkových materiálů sestavit výpravný almanach a kuchařku vybraných starých receptů, vytvořit základní databázi rukopisných a tištěných kuchařských knih a receptů a v rámci digitalizace nejvýznamnějších z nich je zpřístupnit odborné i laické veřejnosti a uspořádat tři výstavy, ve Vídni, Jindřichově Hradci a Znojmě.
„Tématem znojemské výstavy je především lidová kuchyně, a protože bude probíhat v zimním období, zaměřili jsme ji na vánoční čas, “ prozrazuje autor výstavy, historik Jihomoravského muzea ve Znojmě Petr Eckl, a pokračuje: „Vedle spousty informací a tradičních receptů, které návštěvníkům nabídneme, bude ke zhlédnutí také celá řada předmětů souvisejících s kulturou stolování na moravském venkově i v oblasti hranice s Dolním Rakouskem.“
Kromě slavnostně prostřeného štědrovečerního stolu s maketami typických pokrmů uvidí zájemci o kuchyňskou kulturu např. zařízení na pečení tradičního dolnorakouského trdelníku či tradiční keramiku z Ivančic na Brněnsku. Nebudou chybět ani příběhy moravských děvčat, která odešla do Vídně za službou a s sebou domů dovezla „vídeňské speciality“.
Výstavu, která čeká na návštěvníky v minoritském klášteře na ulici Přemyslovců 6 ve Znojmě, můžete navštívit do 26. února každý den od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin a o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin.
Renata Hurníková