Okurka královská, výběrová i pikantní v hlavní roli
Znojemské Centrum Louka provoněly v minulých dnech okurky. V režii Znojemské Besedy se uskutečnila soutěž o královskou, výběrovou a pikantní okurku. Vedle vína a dalších regionálních produktů se totiž právě okurky řadí k nejviditelnějším symbolům regionu. Odborná komise pak hodnotí okurky ve třech kategoriích, přičemž ty vítězné se mohou pyšnit označením královská, výběrová anebo pikantní.
„Děkujeme všem, kteří se zúčastnili soutěže velkovýrobců. Ta díky odbornému hodnocení pomáhá spotřebitelům v orientaci na trhu. Díky označení identifikovat, které okurky se řadí k těm nejlepším. Označení královská, výběrová a pikantní okurka jsou ochrannou známkou,“ řekl Karel Semotam, ředitel Znojemské Besedy.
V kategorii královská okurka se letošní rok utkalo 14 soutěžních vzorků. Jedná se o okurky, které neobsahují umělá sladila či pikantní přísady. Další varianty, jako jsou například fermentované okurky či vzorky s dalšími přísadami, se řadí do kategorie výběrová okurka, ve které soutěžilo celkem 11 vzorků. Druhým rokem porotci hodnotili také vítěze ze tří soutěžních vzorků pikantních okurek. Odborníci ochutnali okurky celkem od desítky výrobců.
Letošní porota sestávala ze 26 členů, jejichž úkolem bylo mezi vzorky vyhodnotit vzhled, vůni, konzistenci, chuť a harmonii. Vše v bodové škále a s anonymní uváděním vzorků tak, aby byla soutěž maximálně objektivní.
„Výsledky oznámíme - stejně jako v minulých letech - na Slavnostech okurek 1. srpna,“ dodal K. Semotam.
-TIK-