Cvičence v tělocvičně vystřídaly fíky
Tři dny, od středy až do pátku, nepatřila tělocvična Střední odborné školy na Dvořákově ulici ve Znojmě cvičencům. Místo nich tu předváděli výsledky své práce pěstitelé vinné révy a nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny, ale také pekaři, cukráři či kuchaři.
Reklama
Proběhla zde tradiční soutěžní zemědělská výstava s podtitulem Naše poklady z Čech a Moravy, na které se prezentovali nejen žáci a zaměstnanci zdejší školy, různé firmy či soukromí zemědělci. Každý ročník je jedinečný a neopakovatelný, inspirací je vždy dost. Letos se například cukráři inspirovali tvorbou Alfonse Muchy, vytvořili také dort s vedutou vinice Šobes, na panelech se červenala jablka mnoha odrůd a pastvou pro oči byly i bobule hroznů.
„Práce zemědělce, ovocnáře, zelináře či vinaře je nesmírně náročná nejen po fyzické stránce, ale zároveň krásná a bohužel často nedoceněná. Přitom je velmi důležitá. Děkuji všem, kteří vyrábějí kvalitní a zdravé potraviny,“ řekl při zahájení výstavy v pondělí ředitel školy Libor Pelaj.
Starosta Znojma František Koudela připomněl, že výstava pomáhá s prezentací školy a zároveň motivuje: „Ti, kdo se do ní zapojují, vlastně podporují další generace, které se zde vzdělávají. Řemesla jsou velmi důležitá a mají budoucnost. Vy všichni jste proto budoucností našeho regionu,“ doplnil.
Ceny se udělovaly v několika kategoriích. K těm, kdo si odnesli diplom, patřil Josef Dolíhal, student kuchařského oboru: „Loni jsem vyhrál první místo, teď druhé za drobné pěstitelství, ale i to je fajn. Aspoň vyhrál zase někdo jiný,“ usmál se. Kromě výpěstků ze své rodinné zahrady vystavoval i fíky: „Konečně se povedlo, že vydržely až do výstavy. Zahrádkaření se u nás věnuje celá rodina, i když se tím neživíme. Představil jsem také různé druhy papriček, řepy, mrkve, celeru… Pro mě jako kuchaře jsou tyhle potraviny velmi důležité.“
Akce měla snad jednu jedinou chybu. Nebylo možné nic ochutnat. Ale to by vše zmizelo během chvíle.
-jan-







