Česká jablka mají vysokou kvalitu jak nutriční, tak vzhledovou
Na českém trhu je široký výběr ovoce, ale jak se vyznat třeba v jablkách. Od jakých pěstitelů je nakupovat? Jedno přísloví říká, že každá liška si chválí svůj ocas a není tedy divu, že čeští ovocnáři doporučují spotřebitelům nákup ovoce od českých pěstitelů. Proč by se tímto doporučením zákazník měl řídit, vysvětluje předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska a současný ředitel Pomony Těšetice Ivo Pokorný, který se zaměřil na nejpopulárnější ovoce v české kotlině – na jablka.
„Česká jablka mají vysokou kvalitu. Jak nutriční, tak i vzhledovou. V našem podnebním pásmu se jablkům daří a není důvod sahat někam na jih či na sever. Jablko do naší krajiny prostě patří. Čeští ovocnáři jsou velice zdatní a všechny dostupné technologie, které přispívají k vyšší kvalitě, jsou u nás aplikovány. Není ani zanedbatelná uhlíková stopa – česká jablka takřka žádnou nemají. Čeští ovocnáři - na rozdíl od mnohých zahraničních - používají pesticidy střídmě, nikam jablka nevyvážíme (například dovozová vzdálenost z Itálie je minimálně 700 kilometrů – pozn. autora). Je vhodné preferovat česká jablka aspoň v hlavní sezoně od sklizně do května, pak přicházejí na řadu zahraniční, protože české ovocnářství není soběstačné. To je tragédie. Kdyby byly obchody v českých rukou, ovocnáři by měli menší problémy s odbytem a jablka by pěstovali na větší ploše. Rozhoduje tlak na cenu a ekonomika,“ konstatoval Ivo Pokorný.
V době, kdy se skloňuje ekologie ve všech pádech, je vhodné připomenout, že česká jablka patří k…
…nejzdravějším i z hlediska použití pesticidů. Česká republika je na špičce Evropy v minimálním používání pesticidů. A to samé je i v použití průmyslových hnojiv. Data z roku 2020 říkají, že Irsko použilo 511 kilogramů umělých hnojiv na hektar, Belgie 287, Velká Británie 243, Německo 218 a Česká republika 129.
Srovnání pesticidů v některých evropských státech a Česku (uváděno množství účinných látek, takže údaje nejdou ošidit): Belgie 8 kilogramů na hektar, Itálie 7,7 kg, Španělsko 5,6, Francie 3,7 kg, Německo 3,4 kg, Česká republika 1,97 kg.
„Trochu mě udivují a mrzí populistická hesla, že půjdeme s chemií na padesát procent. Na jakých padesát procent? Abychom dosáhli průměru Evropské unie, mohli bychom stříkat ještě více. Pokud bychom mohli použít jen polovinu současného stavu, tak by z nás udělali neakceschopné zemědělce. Velký humbuk a málokdo ví, o čem mluví. České potraviny jsou na světové špičce,“ pokračoval Pokorný.
Česká republika má velké zkušenosti s takzvaným systémem integrované produkce (od roku 1991), což byl významný krok, aby se pesticidy užívaly co možná nejméně s ohledem na životní prostředí. Naši zemědělci jsou nuceni třikrát obrátit korunu, než ji do něčeho investují, což se samozřejmě projevuje i na použití pesticidů. Dalším aspektem je vzdělanost a odborná zdatnost tuzemských zemědělců. Specializované zemědělské školy na všech úrovních mají dlouhou tradici a každá větší ovocnářská firma zaměstnává odborníka na výživu a ochranu rostlin, což si nemůže mnoho rodinných farem dovolit, takže jsou odkázány na poradenství. Poradci jsou odpovědni za výsledek, nemohou si dovolit pochybit, a tak jsou opatrní a doporučují spíše bezpečnější metody z hlediska eliminace škůdců než z ekologické přijatelnosti.
Když konzument kupuje ovoce, měl by se podívat na původ ovoce a preferovat to české. Důvody jistě chápe každý. Nejenže koupí skutečně výborné ovoce, ale na druhé straně pomůže i tuzemským pěstitelům, kteří mají mnoho ekonomických problémů.
Ještě na závěr: Měli jste možnost srovnat chuť české meruňky a zahraniční pěstované někde na jihu? Pokud ano, pak je vám jasné, proč preferovat české ovoce. Koupí tuzemského jablka také zákazník podpoří naši krajinu, kde mají ovocné stromy nezastupitelnou mimoprodukční funkci, zadržují vodu, chrání proti erozi, jsou domovem mnoha živočichů, a navíc dělají krajinu hezčí.
Jiří Eisenbruk