Pavel Vajčner: Ideálním spolustolovníkem cukroví je sladká Pálava a kapr by měl plavat ve víně
V čele společnosti Znovín stojí už od roku 1992 její ředitel Pavel Vajčner, potomek střihačů vína ze Strážnice. Se svými spolupracovníky postupně vybudoval jedno z největších a nejúspěšnějších vinařství v kraji, které je navíc průkopníkem vinařské turistiky. Nelze se divit, že víno patří podle něj i k Vánocům.

Pane řediteli, lze víno spojit s vánočním cukrovím?
Určitě. Ale musíte ho vybrat s cukernatostí tak alespoň kolem čtyřiceti gramů na litr. Cukroví nesmí přebít jeho sladkost. Jinak by vám připadalo kyselé. Aspoň mám takovou zkušenost. Takže doporučuji výběr z hroznů, nebo z bobulí, nejlépe Pálavu. To jsou pro cukroví ideální společníci.
Jaké víno byste doporučil ke kaprovi?
Ryba má plavat ve víně. Záleží ale na tom, jakým způsobem je připravována. Pokud máte kapra tradičně jako řízek se salátem, doporučuji veltlínské zelené. Pečený kapr s citronem vyžaduje spíš sauvignon, nebo ryzlink rýnský. Ostatně, ryzlinkem si letos asi přiťuknu i na Štědrý den před večeří s rodinou. Jde o královskou odrůdu s jemnou aromatickou vůní, pro slavnostní stůl vhodnou jako aperitiv.
Nacházíte láhve vína o Vánocích i pod stromečkem?
Ano a rád. V každém víně je vložen jedinečný um vinaře a lokalita, kde se pěstuje. Baví mě to všechno objevovat. Když takové, mně neznámé víno dostanu, ať od nás, nebo ze světa, většinou je ochutnáme doma v rodině. Tohle téma nás vždy sjednotí a ten společný zážitek nad sklenkou dobrého vína bych přál každému.
Jaký dárek vám letos nadělily vinice? Tedy, jakou má Znovín z letošní úrody závěrečnou rekapitulaci?
Začnu cukernatostí. V průměru náš mošt přesáhl dvacet stupňů. V předchozích letech to sice bylo o něco…
Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.
Alžběta Janíčková