logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
    • Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Předplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Rozhovory Události
16.12.2020 00:00

Pavel Vajčner: Ideálním spolustolovníkem cukroví je sladká Pálava a kapr by měl plavat ve víně

V čele společnosti Znovín stojí už od roku 1992 její ředitel Pavel Vajčner, potomek střihačů vína ze Strážnice. Se svými spolupracovníky postupně vybudoval jedno z největších a nejúspěšnějších vinařství v kraji, které je navíc průkopníkem vinařské turistiky. Nelze se divit, že víno patří podle něj i k Vánocům.


Pavel Vajčner

Pane řediteli, lze víno spojit s vánočním cukrovím? 

Určitě. Ale musíte ho vybrat s cukernatostí tak alespoň kolem čtyřiceti gramů na litr. Cukroví nesmí přebít jeho sladkost. Jinak by vám připadalo kyselé. Aspoň mám takovou zkušenost. Takže doporučuji výběr z hroznů, nebo z bobulí, nejlépe Pálavu. To jsou pro cukroví ideální společníci.

Jaké víno byste doporučil ke kaprovi?

Ryba má plavat ve víně. Záleží ale na tom, jakým způsobem je připravována. Pokud máte kapra tradičně jako řízek se salátem, doporučuji veltlínské zelené. Pečený kapr s citronem vyžaduje spíš sauvignon, nebo ryzlink rýnský. Ostatně, ryzlinkem si letos asi přiťuknu i na Štědrý den před večeří s rodinou. Jde o královskou odrůdu s jemnou aromatickou vůní, pro slavnostní stůl vhodnou jako aperitiv.

Nacházíte láhve vína o Vánocích i pod stromečkem?

Ano a rád. V každém víně je vložen jedinečný um vinaře a lokalita, kde se pěstuje. Baví mě to všechno objevovat. Když takové, mně neznámé víno dostanu, ať od nás, nebo ze světa, většinou je ochutnáme doma v rodině. Tohle téma nás vždy sjednotí a ten společný zážitek nad sklenkou dobrého vína bych přál každému.

Jaký dárek vám letos nadělily vinice? Tedy, jakou má Znovín z letošní úrody závěrečnou rekapitulaci?

Začnu cukernatostí. V průměru náš mošt přesáhl dvacet stupňů. V předchozích letech to sice bylo o něco…

Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.

Alžběta Janíčková

< Za týden se něco stane…
Dočká se Karolínka vánočního zázraku? >
ea16a306-vinobran-navat-vilo-tamoz-78-tis-c-lid.jpeg
Vinobraní navštívilo téměř 78 tisíc lidí
d56353b8-starostova-do-ueela.jpeg
Starostové do čela? Není to troufalé, říká Jakub Krainer
ccde195e-druh-tv-z-vinobran.jpeg
Druhá tvář vinobraní: desítky zásahů policistů, potyčky i krádeže
0ead2e3c-v-tasovicich-bozicich-a-v-pracich.jpeg
V Tasovicích, Božicích a v Práčích kosí zajíce myxomatóza
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Etický kodex

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×