Lechovice připraví burčák ze sauvignonu
Nebývá zvykem, aby některé vinařství chystalo na Znojemské historické vinobraní burčák z odrůdy Sauvignon. Proč Vinné sklepy Lechovice připravují právě takový, vysvětluje enolog firmy Jan Hrachovský: „Podle mě je ze sauvignonu ten nejlepší burčák. Říká se, že ideální je z muškátu, irsaie či z müllerky, ale mně v burčácích z těchto raných aromatických odrůd chybí kyselina. V sauvignonu kyselina je, a burčák je pak krásně šťavnatý, na něm si ze všech odrůd nejvíce pochutnám. Má aroma i kyselinku a není jen na cukru. Náš burčák na Vinobraní po sauvignonu musí vonět.“ Vinné sklepy Lechovice připravují na Vinobraní zhruba 150 hektolitrů a s prodejem rozhodně nemají problém.
„Burčák musíme načasovat na pátek a sobotu, což byl dříve nemalý problém. Každý rok je jiný. Člověk si po mnoha letech říká, že jej již nedokáže nic překvapit, ale burčák se chová každý rok jinak,“ pokračoval Hrachovský.
Naštěstí dnes jsou v každém větším vinařství tanky, v nichž se dá vinný mošt chladit i zahřívat, a záleží na zkušenosti sklepmistra, aby dokázal na danou dobu načasovat skutečně ten nejlepší burčák. „Jeho příprava pro Vinobraní je pro mě nejhorší období celé kampaně. Nespím, často jedu do firmy třeba ve dvě v noci a kontroluji, zda vše klape, zda kvasí, jestli není potřeba přihřát či ochladit. Po Vinobraní už je vše víceméně v klidu,“ říká Hrachovský.
O kvalitní hrozny se stará vedoucí vinic Roman Staněk: „Ve středu měl sauvignon cukernatost 18,8°normovaného moštoměru, což je pro přípravu burčáku dobrá hodnota. Když je v září dobré počasí, může za tři dny nabrat další stupeň.“
Hrozny odrůdy Sauvignon pro burčák na Vinobraní byly sklizeny minulý pátek, protože byla nepříznivá předpověď na první dva dny tohoto týdne. Kdyby se nemohlo v pondělí či v úterý sklízet, burčák by se ze středeční sklizně vyrobit prostě nedal. To si nemůže žádné renomované vinařství dovolit.
Jiří Eisenbruk