S Kamilem Piálkem o Královské hostině
Na Znojemské hradě se připravuje originální gastronomická akce. V sobotu 6. září ve zdejším Sále předků proběhne Královská hostina, kterou připravuje šéfkuchař Kamil Piálek společně s Vinařstvím Piálek & Jäger. Náš týdeník je mediálním partnerem této akce, a proto jsme požádali o rozhovor hlavního organizátora, pana Kamila Piálka.
Reklama
Pane Piálku, můžete nám blíže představit celou akcii?
Spojení vína a gastronomie nás v našem vinařství zajímalo už od samého začátku. Vždyť k dobrému vínu patří i dobré jídlo. V našem vinařství se proto gastronomii věnujeme dlouhodobě a mezi naše největší akce patřily např. Dvorní hostina na zámku v Písečné nad Dyjí v rámci Hudebního festivalu Znojmo a následně na stejném místě oslava narozenin pana Pavla Koláře, majitele firmy Rhea Holding. A protože jsme já i můj společník Jarda Jäger oba znojemští rodáci, a především znojemští patrioti, napadlo nás uspořádat gastronomickou akci přímo na Znojemském hradě.
Na co se mohou návštěvníci těšit?
Především je to výjimečné a magické prostředí Znojemského hradu a jeho Sálu předků. Na tomto místě se v minulosti konaly i hostiny, a především tento zážitek chceme přenést i do současnosti.
Naše akce se jmenuje Královská hostina proto, že chceme našim hostům připravit zážitek srovnatelný s hostinou pro krále. Vedle vybraných prémiových surovin, jako jsou např. mušle svatého Jakuba, smrži nebo kvalitní kaviár, budeme servírovat vína našeho vinařství, ale i pravé francouzské šampaňské, moselské, pravé chablis nebo italské barolo. Pro zájemce připravíme i nealkoholovou variantu našich koktejlů. Kompletní menu jsme již zveřejnili na našem webu www.pialek.cz/hostina.
Celou akci zastřešujete jako šéfkuchař přímo Vy osobně. To musí být přece velmi náročné.
Já osobně mám rád takovéto kuchařské výzvy, a proto jsem vymyslel tuto akci. Ke gastronomii nás to ve vinařství táhlo vždycky a díky našim úspěchům s víny jsme byli často zváni na různé gastronomické akce a veletrhy. Postupně jsme se tak seznámili i s nejlepšími českými kuchaři, jako jsou třeba Zdeněk Pohlreich, Jaroslav a Pavel Sapíkovi, Roman Paulus, Lukáš Hlaváček, Pavel Býček, Radek Příhonský a celá řada dalších. Vařil jsem s nimi, jak u nás ve vinařství tak i jinde a leccos jsem okoukal. Takže náročné to bude, především díky malému zázemí, ale když máte ty správné finty, tak to jde dobře zvládnout.
Jak složité tedy bude zajistit celou akci organizačně?
Znojemský hrad není přímo uzpůsoben na pořádání takovýchto akcí. Hodně tedy bude záležet na přípravě v kuchyni našeho vinařství a na místě samém se budeme zabývat především dokončováním jídel a servisem. Chtěl bych zdůraznit, že příslušné prostory si standardně pronajímáme za tržní nájemné. To pochopitelně ovlivní i konečnou cenu pro naše hosty, neboť vedle pronájmu sálu musíme zajistit kompletní catering a obsluhu. Navíc stále platí, že vysoká kvalita surovin vyžaduje vyšší pořizovací náklady. Ale právě vyšší cenu bude kompenzovat krásné a netradiční prostředí a věřím, že i naše prvotřídní menu. Celá akce má deklarovanou podporu ze strany města Znojma a velmi dobrá spolupráce je i s vedením Jihomoravského muzea. Proto věřím, že vše dopadne tak, jak si představujeme.
Chystáte se tuto akci v budoucnu opakovat?
Zatím věnujeme veškeré úsilí přípravě hostiny letošní, ale nevylučuji, že se budeme snažit akci zopakovat i v dalších letech. Primárně bychom chtěli dát nový impuls znojemské gastroscéně a přesvědčit našeho hosty, že zážitková gastronomie není jen póza či pouhé vnímání chutí, ale je to i o výjimečnosti prostředí, úpravě a prezentaci jídla na talíři (tzv. food platingu) a v neposlední řadě o promyšleném vinném párování. Věříme, že právě kombinace všech těchto vjemů přinese našim hostům jedinečný zážitek.
Děkujeme za rozhovor.
Aleš Ondruš