O štědrovečerním hodování s Kamilem Piálkem
Kamil Piálek není jen společníkem známého Vinařství Piálek & Jäger, ale i dlouhodobým propagátorem kvalitní gastronomie. Na konci letošního léta uspořádal Královskou hostinu na Znojemském hradě a v průběhu celého roku organizovali v jejich vinařství celou řadu různých gastroakcí. V našem vánočním rozhovoru jsme s ním probrali štědrovečerní hodování.

Pane Piálku, nemohu začít jinak než otázkou, co se u vás doma servíruje na Štědrý den.
Asi to nebude žádné překvapení, že hlavním chodem i naší štědrovečerní večeře je smažený kapr a bramborový salát. Kapra smažíme tradiční metodou v trojobalu a velký důraz klademe na kvalitu, respektive čerstvost ryby. A určitě nesmí chybět citron.
Co bramborový salát? I ten je u vás klasický majonézový?
Ano, ano. Přes rok zkouším různé alternativy s olejem či jogurtem apod., ale na Vánoce jedině s majonézou
Ve vašem vinařství propagujete i vinné párování s jednotlivými chody. Jaké víno se tedy nejvíc hodí ke smažené rybě?
Jednoznačně by to mělo být bílé suché víno s dobrou kyselinkou, která mírně neutralizuje mastnotu smažené ryby. Mě osobně tam hned naskočí Rýnský Ryzlink, ale může to být třeba Znojemské Veltlínské zelené, případně minerální Sauvignon. Případně je vhodný i suchý sekt, tzv. brut, který dokáže vyvážit i tučnější bramborový salát. A pokud to peněženka unese, tak s pravým Champagne to bude opravdu skvělé.
Před štědrovečerním kaprem bývá obvykle i rybí polévka. Je tomu tak i u vás?
Já si to bez rybí polévky neumím představit. No, upřímně, není to úplně názor celé rodiny, ale prosadil jsem si to. Dělám tradiční zadělávanou krémovou, bohatou na muškátový oříšek a čerstvou petrželku. Výsledek je asi dobrý, protože ji nakonec všichni s chutí sní
Součástí štědrovečerní večeře bývají i různé předkrmy. Máte pro naše čtenáře nějaké tipy?
My to úplně nepřeháníme, protože většinou se těšíme na toho kapra a rádi si přidáváme salátu, tak už moc prostoru není a navíc celý Štědrý den se uzobává cukroví – to je vlastně takový vánoční předkrm. Ale co považuji za tradiční pokrm, který by neměl chybět je čočka. U nás děláme francouzskou zelenou na šalotce s mrkví a česnekem. Když ji vychutíte třeba balzamikem, tak je výborná jako vege a kdo to se zlatým prasátkem nemyslí úplně vážně, tak doporučuji s vinnou klobásou. Ideálně na oběd před procházkou. Ostatně jedna pranostika říká, že kdo jí na Štědrý den čočku, tak se ho příští rok budou držet peníze
Děkujeme za rozhovor a vám i celé rodině přejeme klidné Vánoce a hodně štěstí v novém roce.
Aleš Ondruš









