logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
    • Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Předplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Rozhovory Události
24.12.2025 06:23

O štědrovečerním hodování s Kamilem Piálkem

Kamil Piálek není jen společníkem známého Vinařství Piálek & Jäger, ale i dlouhodobým propagátorem kvalitní gastronomie. Na konci letošního léta uspořádal Královskou hostinu na Znojemském hradě a v průběhu celého roku organizovali v jejich vinařství celou řadu různých gastroakcí. V našem vánočním rozhovoru jsme s ním probrali štědrovečerní hodování.



Pane Piálku, nemohu začít jinak než otázkou, co se u vás doma servíruje na Štědrý den.

Asi to nebude žádné překvapení, že hlavním chodem i naší štědrovečerní večeře je smažený kapr a bramborový salát. Kapra smažíme tradiční metodou v trojobalu a velký důraz klademe na kvalitu, respektive čerstvost ryby. A určitě nesmí chybět citron.


Co bramborový salát? I ten je u vás klasický majonézový?

Ano, ano. Přes rok zkouším různé alternativy s olejem či jogurtem apod., ale na Vánoce jedině s majonézou

Ve vašem vinařství propagujete i vinné párování s jednotlivými chody. Jaké víno se tedy nejvíc hodí ke smažené rybě?

Jednoznačně by to mělo být bílé suché víno s dobrou kyselinkou, která mírně neutralizuje mastnotu smažené ryby. Mě osobně tam hned naskočí Rýnský Ryzlink, ale může to být třeba Znojemské Veltlínské zelené, případně minerální Sauvignon. Případně je vhodný i suchý sekt, tzv. brut, který dokáže vyvážit i tučnější bramborový salát. A pokud to peněženka unese, tak s pravým Champagne to bude opravdu skvělé.

Před štědrovečerním kaprem bývá obvykle i rybí polévka. Je tomu tak i u vás?

Já si to bez rybí polévky neumím představit. No, upřímně, není to úplně názor celé rodiny, ale prosadil jsem si to. Dělám tradiční zadělávanou krémovou, bohatou na muškátový oříšek a čerstvou petrželku. Výsledek je asi dobrý, protože ji nakonec všichni s chutí sní


Součástí štědrovečerní večeře bývají i různé předkrmy. Máte pro naše čtenáře nějaké tipy?

My to úplně nepřeháníme, protože většinou se těšíme na toho kapra a rádi si přidáváme salátu, tak už moc prostoru není a navíc celý Štědrý den se uzobává cukroví – to je vlastně takový vánoční předkrm. Ale co považuji za tradiční pokrm, který by neměl chybět je čočka. U nás děláme francouzskou zelenou na šalotce s mrkví a česnekem. Když ji vychutíte třeba balzamikem, tak je výborná jako vege a kdo to se zlatým prasátkem nemyslí úplně vážně, tak doporučuji s vinnou klobásou. Ideálně na oběd před procházkou. Ostatně jedna pranostika říká, že kdo jí na Štědrý den čočku, tak se ho příští rok budou držet peníze


 Děkujeme za rozhovor a vám i celé rodině přejeme klidné Vánoce a hodně štěstí v novém roce.

Aleš Ondruš

Reklama

Čtěte dále

581dc0ac-radek-jaros1.jpeg
Radek Jaroš odmaturoval v Tatrách, ale profesura mu byla udělena v Himálajích
11307f7c-anna-klaakov-5.jpeg
Podnikatelé: Komunikace mezi radnicí a obchodníky neexistuje
8f1a6013-co-sestra-roku.jpeg
Co Sestra roku Lenka Hussová pod stromečkem hledat nemusí
84393636-lucrezia-borgia.jpeg
Pětadvacáté album je zasvěceno Templářům
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Etický kodex

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×