Na trůn usedl Miroslav Pecháč
První srpnový týden ve Znojmě, to je spojení, které nám již tradičně asociuje konání okurkových slavností. Letošní rok tedy zákonitě nemohl být výjimkou, přestože v současné chvíli nezbytná opatrnost donutila pořadatele přesunout akci z Masarykova náměstí na Hradní ulici. To s sebou samozřejmě neslo mnohé výhody i nevýhody, nicméně ani komornější pojetí celkovou atmosféru akce rozhodně nezhatilo.
Pro návštěvníky byl totiž připraven pestrý a rozmanitý program takřka pro celou rodinu. Nejmenší diváky mohla rozveselit vystoupení divadelních uskupení Jaromír a Studna u Rotundy svaté Kateřiny. Ve volných chvílích ale mohli zavítat i na nádvoří hradu, kde na ně čekali poníci, ale především dravci v čele s extrémně rychlým, ale poslušným sokolem.
Na své si ale mohli přijít i rodiče. Hned krátce po vstupu před znojemskou Enotékou je totiž určitě musel zarazit známý obličej. Po krátkém přemýšlení jistě došly k závěru, že patří michelinskému šéfkuchaři Romanu Paulusovi, který pro ně připravoval pokrmy z čerstvých surovin během své show, na které diváci jistě nejvíce ocenili následnou možnost ochutnávky.
Kontury akce pak ve večerních hodinách dotvořil hudební program postavený na umu Cimbálové muziky Pagáš a kapely zpěváka a herce Dušana Vitázka
Nebyly by to ale Slavnosti okurek bez dvou stěžejních soutěží, které jsou s akcí nerozlučně spojeny, a sice soutěž o nejlepší okurku a rychlokvašku a soutěž v plnění zavařovací sklenice na čas a přesnost. Nejlepší okurka a rychlokvaška byly vybírány jak porotou odbornou, tvořenou osobnostmi reprezentujícími město Znojmo v čele s ředitelem Znojemské besedy Františkem Koudelou, tak laickou, kde naopak zasedli náhodně vybraní návštěvníci akce, kteří se Znojmem nemají společného téměř nic.
Soutěž o sterilovanou okurku letos ovládla Jitka Dvořáková, nejlepší rychlokvašky pak v letošním roce seženete u rodiny Pecháčovy, neboť třetí příčku obsadil Miroslav Pecháč mladší, zatímco jeho otec usedl na samotný trůn.
Obdobně atraktivně pak dopadla i soutěž v plnění zavařovací sklenice, neboť ji ovládl nejmladší, teprve devítiletý účastník.
Koho zrovna připravený program tolik neoslovoval, mohl si zajít na farmářské trhy, kde si mohl vybrat z pestrého výběru surovin od okurkové marmelády až po tradičnější výrobky, jako jsou frgály.
Když pak návštěvníky nezchladilo znojemské pivo ve stánku, zastal tuto funkci déšť, který pořadatele v pravidelných, ale naštěstí velmi krátkých intervalech zlobil, takže nakonec velké šrámy na kvalitě akce nezanechal. I přes nepředvídatelné počasí akci navštívilo rekordních 3 100 diváků, což je velký úspěch, za který je třeba pořadatelům pogratulovat.
Jan Ondruš