logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Přeplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Top Události
13.9.2021 17:26

Kamil Piálek v pětilístku excelentních

O posledním srpnovém víkendu proběhla v Pardubicích populární gastronomická akce Prima Fresh Festival. Silné zastoupení tady měl i náš region, a to nejen v osobě známé cukrářky a znojemské rodačky Ivety Fabešové, ale i vinařství Piálek & Jäger, které bylo hlavním vinařským partnerem festivalu. Toto vinařství zde prezentovalo svá špičková vína. Jeho spolumajitel Kamil Piálek se pak aktivně účastnil i kuchařské show Zdeňka Pohlreicha. Náš rozhovor se tak bude týkat především gastronomie.


Zdeněk Pohlreich, Pavel Sapík, Jan Horký (kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů ČR), Jaroslav Sapík a Kamil Piálek.


Pane Piálku, jak jste se vůbec dostal ke gastronomii?

Spojení vína a gastronomie nás v našem vinařství zajímalo už od samého začátku. Vždyť k dobrému vínu patří i dobré jídlo. Nejprve jsme s mým kamarádem a společníkem Jardou Jägrem připravovali pro naše hosty standardní občerstvení, ale postupně jsme se dostávali také k náročnějším jídlům.

Co vás přivedlo ke špičkové gastronomii?

Ke gastronomii nás to táhlo vždycky a sešlo se to tak, že díky našim úspěchům s víny, jsme byli často zváni na různé gastronomické akce a veletrhy, jako je například právě Prima Fresh Festival. Postupně jsme se tak seznámili i s nejlepšími českými kuchaři, jako jsou třeba Zdeněk Pohlreich, Pavel Sapík, Radek David nebo Radek Příhonský. Začali jsme proto některé z nich zvát do našeho vinařství na přípravu zážitkové gastronomie. No, a pochopitelně jsme jim nakukovali pod pokličku, pomáhali jim a odtud je již jen krůček k tomu, že jsme začali složitější jídla připravovat i sami.

V Pardubicích jste byl přímo zapojen do kuchařské show Zdeňka Pohlreicha. Předpokládám, že jako kuchař, a ne jako vinař.

Moje hlavní role na tomto festivalu je sommelier, ale konkrétně se Zdeňkem tu show děláme už mnoho let, takže je to vlastně takový freestyle, on vaří, my spolu s Vejvoďákem (Petr Vejvoda, moderátor rádia Beat - pozn. redakce) mu pomáháme a u toho komentujeme jak jídlo, tak víno a vše kolem.

Kteří známí kuchaři u vás ve vinařství již předvedli své umění?

Opakovaně u nás vařil Pavel Sapík, šéfkuchař špičkové restaurace Terasa u Zlaté studny v Praze. Dále specialista především na asijskou gastronomii Radek Příhonský nebo českobudějovický Radek Otípka. V letošním roce jsme měli čest poprvé přivítat další špičkové pražské šéfkuchaře Radka Davida a Pavla Býčka.

Vy sám jste se o vaření zajímal už dřív?

O vaření jsem se zajímal už od mládí. Kromě toho, že jsem…

Celý článek najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.

Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×