Kamil Piálek v pětilístku excelentních
O posledním srpnovém víkendu proběhla v Pardubicích populární gastronomická akce Prima Fresh Festival. Silné zastoupení tady měl i náš region, a to nejen v osobě známé cukrářky a znojemské rodačky Ivety Fabešové, ale i vinařství Piálek & Jäger, které bylo hlavním vinařským partnerem festivalu. Toto vinařství zde prezentovalo svá špičková vína. Jeho spolumajitel Kamil Piálek se pak aktivně účastnil i kuchařské show Zdeňka Pohlreicha. Náš rozhovor se tak bude týkat především gastronomie.
Zdeněk Pohlreich, Pavel Sapík, Jan Horký (kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů ČR), Jaroslav Sapík a Kamil Piálek.
Pane Piálku, jak jste se vůbec dostal ke gastronomii?
Spojení vína a gastronomie nás v našem vinařství zajímalo už od samého začátku. Vždyť k dobrému vínu patří i dobré jídlo. Nejprve jsme s mým kamarádem a společníkem Jardou Jägrem připravovali pro naše hosty standardní občerstvení, ale postupně jsme se dostávali také k náročnějším jídlům.
Co vás přivedlo ke špičkové gastronomii?
Ke gastronomii nás to táhlo vždycky a sešlo se to tak, že díky našim úspěchům s víny, jsme byli často zváni na různé gastronomické akce a veletrhy, jako je například právě Prima Fresh Festival. Postupně jsme se tak seznámili i s nejlepšími českými kuchaři, jako jsou třeba Zdeněk Pohlreich, Pavel Sapík, Radek David nebo Radek Příhonský. Začali jsme proto některé z nich zvát do našeho vinařství na přípravu zážitkové gastronomie. No, a pochopitelně jsme jim nakukovali pod pokličku, pomáhali jim a odtud je již jen krůček k tomu, že jsme začali složitější jídla připravovat i sami.
V Pardubicích jste byl přímo zapojen do kuchařské show Zdeňka Pohlreicha. Předpokládám, že jako kuchař, a ne jako vinař.
Moje hlavní role na tomto festivalu je sommelier, ale konkrétně se Zdeňkem tu show děláme už mnoho let, takže je to vlastně takový freestyle, on vaří, my spolu s Vejvoďákem (Petr Vejvoda, moderátor rádia Beat - pozn. redakce) mu pomáháme a u toho komentujeme jak jídlo, tak víno a vše kolem.
Kteří známí kuchaři u vás ve vinařství již předvedli své umění?
Opakovaně u nás vařil Pavel Sapík, šéfkuchař špičkové restaurace Terasa u Zlaté studny v Praze. Dále specialista především na asijskou gastronomii Radek Příhonský nebo českobudějovický Radek Otípka. V letošním roce jsme měli čest poprvé přivítat další špičkové pražské šéfkuchaře Radka Davida a Pavla Býčka.
Vy sám jste se o vaření zajímal už dřív?
O vaření jsem se zajímal už od mládí. Kromě toho, že jsem…
Celý článek najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.