Kamil Piálek: Nekvalitní víno při vaření nepoužívejte
V průběhu pátečních Slavností okurek se uskutečnily dvě půlhodinové kuchařské show Kamila Piálka. Tento novošaldorfský vinař a spoluvlastník Vinařství Piálek & Jäger si na odpolední část vybral zpracování kližky z jelena.
„Trochu mě mrzí, že už mám něco předpřipravené a nemůžete úplně vidět, jak se co dělá, ale za půlhodinku bychom to nestihli. Některé věci potřebují čas,“ omlouval se vinař a kuchař v jedné osobě zhruba pěti desítkám zájemců postávajících před pódiem v Hradní ulici.
Ideální je vývar z kostí, do něhož se přidá zelenina. Kromě petržele a celeru Piálek používá také cibuli a česnek.
„Dáte maso, zalejete červeným vínem a vaříte zhruba čtyři hodiny. Ne prudce, jen lehce necháte probublávat,“ popisoval vinař postup.
Vínem na vaření samozřejmě nešetřit. Alkohol se vyvaří a maso je vhodné i pro děti. Z vína pak zůstane redukovaná chuť.
„Na čtyřhodinové vaření je potřeba dvou až tří lahví vína. Něco taky musí kuchař pít,“ upřesnil Piálek a hned…
Celý článek najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.