logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
    • Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Předplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Události Divoký zelinář
5.8.2025 11:15

Divoký zelinář – Šrucha zelná

Portulák, jak se někdy této rostlině říká, je typický kosmopolita rozšířený ve vhodných lokalitách – kromě Antarktidy – na všech kontinentech. O jeho kuchyňské využitelnosti se vyprávějí gastronomické legendy. V Mexiku a kolem Středozemního moře je ceněnou zeleninou, australští domorodci vyrábějí z portuláku chleba. Číňané zacházejí s portulákem jako s drahoceným darem, je totiž zdrojem omega 3 masných kyselin. A to se cení.



Volně rostoucí šrucha zelná roste v létě na slunných, suchých a přes den vyhřátých místech, jako jsou chodníky, okraje cest či zahrady. Ostatní druhy rostlin takovou výheň špatně snáší, o to nápadněji poléhavé, často červeně vybarvené lodyhy se ztlustlými listy. Vypadá trochu jako sklanička. Žlutých květů, které se objevují od léta až do začátku zimy si všimneme až na druhý pohled.


Reklama Adsense

Domovinou šruchy je Asie a severní Afrika. U nás neroste všude, sednou jí teplejší oblasti.

 

Co a jak využít?

Listy lze přidávat do salátů, polévek i do dušených pokrmů. Šrucha je však nejlepší v syrovém stavu, tepelnou úpravou se ztrácejí výživové hodnoty. Křehké lodyhy šruchy po utržení rychle vadnou, delší zpracovatelnost zajistí uložení v sáču v lednici.

Šrucha je tradiční zeleninou v Řecku, Turecku, na Středním východě, v Asii a Mexiku. Pro svůj obsah slizů je používána jako zahušťovadlo do polévek a dušených jídel. Obzvláště zajímavé je využití šruhy v řeckém salátu tzatziki.

 

Ing. Radomír Němec, Ph.D.

Jihomoravské muzeum Znojmo

Mgr. Vlastimil Mrva

(příště: Jetel plazivý)

Čtěte dále

b1612a93-3u5a8296.webp
Tradiční Dny plukovníka Kopala se letos neuskuteční
e5cbfd0c-mladezka-zahajila-oslavy.jpeg
Mládežka zahájila oslavy 800 let královského města
67293344-dsc-2791.jpeg
Hody v Podmolí: řízků 1 500, jitrnic 1 400 a jelítek 1 200
786fd210-03-hledat-praci.webp
Na Znojemsku přibylo nezaměstnaných. Na jedno volné místo připadá téměř deset uchazečů
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Etický kodex

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×