Divoký zelinář – chmel otáčivý
Chmelové šištice obsahují hořčinu lupulin proslavenou díky pivu, jemuž dává charakteristickou chuť a aroma. Mladé výhonky poslouží jako zelenina, můžeme je jíst syrové nebo vařené, stejně jako chřest.
Planý chmel je vytrvalá liána rostoucí poměrně hojně na okraji vlhkých lesů a v křovinách. Chmelové výhonky každý rok v předjaří vylézají ze země a hledají oporu, po které pak šplhají do výše. Jakmile dosáhnou ke světlu, umí vytvořit neprostupnou clonu visící z větví stromů a keřů, na samičích jedincích ozdobenou hořce vonícími šišticemi. Chmel je dvoudomý, samčí rostliny pochopitelně šištice nevytvářejí.
Co a jak využít?
Mladé chmelové výhonky (chmelíček Magdaleny Dobromily Rettigové) se...
Celý článek najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.