Pavel Sapík: Do Šaldorfa se vracím rád
Pavel Sapík je jedním z nejlepších šéfkuchařů České republiky a pravidelně se umísťuje v anketě Zlatý kuchař v první desítce. Od roku 2003 je šéfem v zážitkové restaurace Terasa U Zlaté studně na Malé Straně v Praze, kterou navštěvují hosté z celého světa. Pavel Sapík má však blízký vztah i ke Znojmu, kde na různých akcích několikrát vařil. O prvním jarním víkendu předvedl své umění v Novém Šaldorfu a při té příležitosti jsme ho požádali o rozhovor.
Pane Sapíku, jak rád se vracíte Znojma a jaké zde máte vazby?
Ve Znojmě a okolí vařím již poněkolikáté. Dvakrát jsem připravoval dvorní hostinu pro Hudební festival Znojmo na zámku v Písečné, několikrát jsem vařil v restauraci Panorama a nyní jsem už podruhé ve vinném baru v Novém Šaldorfu, který provozují moji kamarádi Kamil Piálek a Jaroslav Jäger. Jejich špičková vína potom nabízíme i v naší restauraci,
Vaše restaurace Terasa U Zlaté studně patří k nejlepším restauracím v České republice, umístila se i v Michelinském průvodci nebo na respektovaném cestovatelském portálu Tripadvisor. Co vás motivuje k tomu, že ještě jezdíte vařit po celé republice?
Vaření není jen moje profese, ale opravdu mě baví. Myslím, že každá další zkušenost mě posunuje dál a není až tak důležité, kde vařím. Samozřejmě že naše restaurace Terasa je to hlavní, ale jezdím současně po celé republice, kde vařím na různých akcích nebo i v soukromí. Například jsem před lety opakovaně vařil o letních prázdninách na dětském táboře, což představuje pro kuchaře velkou výzvu. Výbava kuchyně tam byla naprosto odlišná, nicméně i v takových podmínkách se dají připravit velmi dobrá jídla. Stačí jen mít k dispozici kvalitní suroviny a nepodcenit přípravu. Dokončení na str. 2
Jakým způsobem na vaši restauraci dolehla současná protikoronavirová opatření?
Naše restaurace je součástí hotelu U Zlaté studně pod Pražským hradem, ale je samozřejmě otevřena i pro mimohotelové hosty. Před epidemií jsme měli plně obsazeno téměř každý den a rezervace míst byly plné až na tři týdny dopředu. Loňské uzavření hotelů i restaurací se nás samozřejmě citelně dotklo. Značnou část naší klientely tvoří totiž zahraniční hosté, kteří nyní do Prahy téměř nejezdí. Naše restaurace není koncipovaná na vaření do krabiček, proto máme po celou dobu úplně zavřeno. Všichni se ale moc těšíme, až se tato situace znovu uvolní.
Vaše rodina má slavné kuchařské kořeny, sahající až do 17. století. Odkud přesně vaše rodina pochází?
Rod Sapíků pochází z vesnice Česká, která je v okrese Brno-venkov poblíž Lelekovic a Kuřimi. Náš rod představuje dlouhou generaci…
Celý rozhovor najdete v aktuální vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.
Připravil: -les-