logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Přeplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Reportáže Události
28.4.2021 00:00

Pavel Sapík: Do Šaldorfa se vracím rád

Pavel Sapík je jedním z nejlepších šéfkuchařů České republiky a pravidelně se umísťuje v anketě Zlatý kuchař v první desítce. Od roku 2003 je šéfem v zážitkové restaurace Terasa U Zlaté studně na Malé Straně v Praze, kterou navštěvují hosté z celého světa. Pavel Sapík má však blízký vztah i ke Znojmu, kde na různých akcích několikrát vařil. O prvním jarním víkendu předvedl své umění v Novém Šaldorfu a při té příležitosti jsme ho požádali o rozhovor.


Pavel Sapík

Pane Sapíku, jak rád se vracíte Znojma a jaké zde máte vazby?

Ve Znojmě a okolí vařím již poněkolikáté. Dvakrát jsem připravoval dvorní hostinu pro Hudební festival Znojmo na zámku v Písečné, několikrát jsem vařil v restauraci Panorama a nyní jsem už podruhé ve vinném baru v Novém Šaldorfu, který provozují moji kamarádi Kamil Piálek a Jaroslav Jäger. Jejich špičková vína potom nabízíme i v naší restauraci,

Vaše restaurace Terasa U Zlaté studně patří k nejlepším restauracím v České republice, umístila se i v Michelinském průvodci nebo na respektovaném cestovatelském portálu Tripadvisor. Co vás motivuje k tomu, že ještě jezdíte vařit po celé republice? 

Vaření není jen moje profese, ale opravdu mě baví. Myslím, že každá další zkušenost mě posunuje dál a není až tak důležité, kde vařím. Samozřejmě že naše restaurace Terasa je to hlavní, ale jezdím současně po celé republice, kde vařím na různých akcích nebo i v soukromí. Například jsem před lety opakovaně vařil o letních prázdninách na dětském táboře, což představuje pro kuchaře velkou výzvu. Výbava kuchyně tam byla naprosto odlišná, nicméně i v takových podmínkách se dají připravit velmi dobrá jídla. Stačí jen mít k dispozici kvalitní suroviny a nepodcenit přípravu.      Dokončení na str. 2

Jakým způsobem na vaši restauraci dolehla současná protikoronavirová opatření?

Naše restaurace je součástí hotelu U Zlaté studně pod Pražským hradem, ale je samozřejmě otevřena i pro mimohotelové hosty. Před epidemií jsme měli plně obsazeno téměř každý den a rezervace míst byly plné až na tři týdny dopředu. Loňské uzavření hotelů i restaurací se nás samozřejmě citelně dotklo. Značnou část naší klientely tvoří totiž zahraniční hosté, kteří nyní do Prahy téměř nejezdí. Naše restaurace není koncipovaná na vaření do krabiček, proto máme po celou dobu úplně zavřeno. Všichni se ale moc těšíme, až se tato situace znovu uvolní.

Vaše rodina má slavné kuchařské kořeny, sahající až do 17. století. Odkud přesně vaše rodina pochází?

Rod Sapíků pochází z vesnice Česká, která je v okrese Brno-venkov poblíž Lelekovic a Kuřimi. Náš rod představuje dlouhou generaci…

Celý rozhovor najdete v aktuální vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.

Připravil: -les-

< Koupaliště v Mramoticích bude mít novou skluzavku
Zapojte se do dotazníku studentů SVŠE a podělte se o svůj názor >
1831f80a-1.jpeg
Cesta pod Cornštejnem v žalostném stavu. Kdo ji opraví?
38694a55-stotcem-proti-ueasu.jpeg
Štětcem proti času: Josef Burian a jeho obraz života
650ec173-reaktor-a-roesse.jpeg
Reaktor a růže: Deset let, které promění náš kraj
668f1628-pzestavba-kas-renska-kzissovatky.jpeg
Přestavba kasárenské křižovatky na okružní?
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×