David Kuba: Jedeme dál
V druhé části rozhovoru s Davidem Kubou se budeme věnovat jeho aktuálním zkušenostem pendlera, pracujícího v Rakousku jako vedoucí restaurace Interspar v Hollabrunnu.

Pane vedoucí, jakým způsobem změnila koronavirová opatření v Rakousku vaši práci?
V březnu a dubnu loňského roku byla naše restaurace úplně zavřená. Takže jsme nefungovali ani jako výdejní místo. Asi od půlky května jsme opět otevřeli do plného režimu. Při druhé vlně epidemie restaurace v Rakousku zavřely až od 1. listopadu.
Od té doby fungujeme pouze v režimu výdejního místa. Už od září pak platí povinnost roušek v marketu.
Jak se k této situaci postavil váš zaměstnavatel?
V Rakousku dlouhodobě funguje propracovaný systém péče o zaměstnance včetně takzvaného kurzarbeitu, v rámci, kterého by zaměstnanec měl odpracovat alespoň 30 % – 80 % pracovní doby. V našem případě docházíme nyní do práce čtyřikrát týdně na asi pět hodin. Díky kurzarbeitu se zatím nemuselo propouštět a všichni zaměstnanci díky tomu mají alespoň nějakou jistotu pracovního místa. Odměny se v rámci kurzarbeitu pohybují kolem pětasedmdesáti procent našich normálních mezd.
Jakým způsobem funguje v Rakousku testování?
Během první vlny jsme se my, pendleři, povinně testovat nemuseli a stačilo prokázat, že jsem pendler a pracuji v příslušném oboru zajišťujícím fungování systému. Od února 2020 je již testování povinné i pro nás. Rakousko zřídilo v celé řadě obcí testovací místa, která provádějí bezplatné testování. Přímo v Hollabrunnu funguje Teststrasse, kdy městská samospráva zřídila na radnici permanentní testovací místo, které funguje čtyři dny v týdnu (úterý, středa, pátek a neděle od 13.00 do 18.00 hodin, středa od 15.00 do 20.00 hodin). Díky tomu jsem dosud nemusel využít…
Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.
-les-