Jsme na polovině tržeb, říká Martina Špačková
Po více než dvouměsíční pauze se dočkaly restaurace otevření. Minulý čtvrtek přivítaly první hosty a my při této příležitosti vyzpovídali Martinu Špačkovou, provozovatelku znojemského bistra Chez Martine.

Paní Špačková, jaký pro vás letošní rok byl z podnikatelského hlediska?
Asi nejhorší za těch sedm let, co dělám v oboru. Byla to procházka peklem. Na jaře bylo uzavření hrozně nečekané. Na podzim už jsme s tím trochu počítali, ale stejně to bylo ze dne na den. Vládní informace byly nejasné a nepřesné. Člověk vůbec neví, co bude dál. A jak se to táhne dlouho, převládá v člověku nechuť.
Dostavila se i u vás?
Člověku už chybí kvůli nejistotě elán do toho jít, protože neví, co bude. Z předchozích zkušeností jsme si nemohli být jistí ani tím, že ve čtvrtek otevřeme. Vláda své rozhodnutí stále mění.
Jak jste na tom procentuálně oproti loňsku, co se týká tržeb?
Proti minulému roku jsme pod polovinou. Když vezmu, že provozuji ubytování a hospodu. Nebyly totiž žádné akce, jako například Vinobraní, firemní večírky, oslavy, svatby… Děláme sice rozvoz, ale samotná obědová menu nás neuživí.
V jakém režimu jste fungovali během koronavirových opatření?
Měli jsme rozvoz a výdejové okénko. Rozvozy jsou dobré, tolik, kolik jsme jich měli doteď, tolik jich za normální situace neděláme. Ale celkově nepokryjí objem lidí, který k nám za běžného provozu chodí na oběd.
O jak velký počet poledních menu vaříte méně?
Zhruba o polovinu. A to ještě…
Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.
Dominik Burdel