V Lechovicích kvasí z ošklivosti krása
V ošklivosti kvasí krása! Autorem tohoto citátu byl ruský spisovatel Alexej Jelisejevič Kručonych, jenž moudrou sentenci pronesl před více než sto lety. Tato věta však jako kdyby spolehlivě předznamenala událost, k níž došlo před pár dny v Lechovicích.
Pomalým kvašením totiž vzniká takzvané slámové víno, které je krásné už od pohledu a dává tušit, jakou silou disponuje. Především ale zůstává opojné svou sladkostí.
Hrozny pečlivě sesbírané s podzimními mlhami odpočívaly – respektive ošklivě sesychaly – čtyři měsíce. Ačkoliv ke koukání zrovna nebyly, slibovaly, že oč přijdou na vizáži, to si vynahradí chutí.
A třebaže kuličky hroznů se zhroutí samy do sebe natolik, že z nich vinaři vymačkají sotva třetinu obvyklého množství šťávy, osvědčený postup sklízí kýžené ovoce.
Medová konzistence totiž mluví mezinárodně srozumitelnou řečí fajnšmektrů.
„Slámové víno jsme lisovali z odrůdy Frankovka. Sklízeli jsme v říjnu a tehdy jsme zaznamenali cukernatost 21,7 stupně. Víno bylo zavěšeno na drátěnce, kde dokonale vyschlo. Po vylisování dosáhla cukernatost 49,6 stupně,“ popsal situaci sklepmistr Jan Hrachovský.
V lechovických vinných sklepích se rozhodli neskrblit a podělit se o to, co se jim povedlo. Minulý pátek totiž proběhlo v Boroticích lisování, jemuž předcházela řízená degustace vzorků, a to jak z lahví, tak z tanků. Pro slámovou specialitu byly vyselektovány tři stovky kilogramů nejkrásnějších hroznů z vinice Nad Kolářovým sklepem.
Symbolické procedury se pak ujala ikona znojemského ledního hokeje Peter Pucher, jemuž nemohl asistovat nikdo jiný, než právě Jan Hrachovský.
Reprezentativní byla slámovka, rovněž reprezentativní byla i mediální obložnost: Luba Peterková za Listy zvané radniční, Libor Malafa za Týden veskrze zdejší, Markéta Dušková za Frontu, co je stále mladá, a chybět pochopitelně nemohla ani maratónská stálice všech koštů Jiří Eisenbruk.
Jak vidno, mlsný jazyk se olizuje veškerými redakcemi napříč.
Vlastimil Mrva