Místo vína stáčejí žhavé sklo
Pec je rozžhavená na 1 200 stupňů Celsia. Mistr sklář Zdeněk Kunc do roztavené rudé výhně zasunuje sklářskou píšťalu a obratně na ni natáčí hořící hmotu. Pak ji opatrně vytahuje a tekuté sklo se pod jeho rukama mění v křehkou vázu. Výjev typický spíše pro tradiční sklářskou huť někde na Šumavě se odehrál na jihu Moravy ve Chvalovicích. Ve vinařském kraji s poněkud odlišným tekutým sortimentem.
Ukázka sklářského umění se odehrála v rámci Ježíškových řemeslných dílniček. Skláři z Nového Boru si přivezli přenosnou pec, postavili ji na náměstí a začali čarovat. Mnozí místní tak viděli ruční výrobu skla vůbec poprvé.
„Já zase nebyl nikdy u toho, jak se tady u vás vyrábí víno,“ přiznává sklář Zdeněk Kunc a utírá si pot z čela. „Jsem abstinent, ale určitě by mě zajímalo lisování hroznové šťávy.“ Jistou podobnost mezi svým a vinařským řemeslem přesto shledává. Obojí je tak trochu alchymie a vyžaduje fortel, ale i velkou trpělivost.
-jan-