logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
    • Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Předplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Události
5.8.2019 00:00

Nejlepší okurky mají Boudovi a Pelánovi, „nechtěně“ zvítězil také starosta Jan Grois

ZNOJMO  Těžko odhadovat, jestli si opat louckého kláštera Sebastian Freytag dokázal vůbec představit, co vysazením prvních okurkových semen v roce 1572 nastartuje, ale právě jemu je připisován prvotní úspěch, který dal Znojmu okurkový přívlastek a celorepublikový věhlas.


foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-
foto: -bur-

Není tedy divu, že ani oblak deště, který se přehnal přes Masarykovo náměstí, neodradil návštěvníky, aby na pátečních slavnostech okoštovali okurky rozličných chutí. Díky staletému vývoji a zdokonalování láků si dnes můžeme vychutnat okurky od nasládlých přes kyselé až po pálivé.

Vrcholem specifického okurkobraní byly soutěže o nejlepší sterilovanou okurku zavařenou ve sladkokyselém nálevu a o nejlepší rychlokvašku.

Sedmičlenná porota pak hodnotila šestadvacet vzorků, o sterilovanou okurku se popralo sedmnáct soutěžících a v kategorii rychlokvašek soupeřilo devět vzorků.

„Nejprve porota dostane předložený vzorek ve sklenici, aby mohla posoudit, jaký mají okurky vzhled, jestli nejsou deformované a zda obsahuje nálev zeleninu. Druhým kritériem je chuť a konzistence.

Okurka by ideálně měla být lehce křupavá, neměla by být úplně měkká a dutá…

Celý článek najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.

-bur-

< Stres ničí vinnou révu stejně jako člověka
Slávek Klecandr Na Věčnosti >
0ead2e3c-v-tasovicich-bozicich-a-v-pracich.jpeg
V Tasovicích, Božicích a v Práčích kosí zajíce myxomatóza
2d1ab537-raritni-muchomurku-2.jpeg
Raritní muchomůrku ježohlavou ochutnat lze, ale jen pohledem
e90af511-ostruzinik.jpeg
Divoký zelinář – ostružiník a maliník
10d46f77-dsc-1912.jpeg
Když se hudba spojí s oblohou, uherčický zámek zažil dechberoucí finále festivalu
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Etický kodex

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×