logo
|
Přihlášení
Aktivace předplatného
Nezávislé noviny s tradicí od roku 1919
  • Úvod
  • Události
  • Krimi
  • Kultura
  • Sport
  • Rubriky
    • Jak to vidí studenti
    • Divoký zelinář
    • Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
  • O nás
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Vydání
Předplaťte si nás! Nyní jen za 15,- Kč
Reklama Adsense
Reklama Adsense
Kultura
4.12.2018 00:00

Stříbrná Barbora Nixová

Sommelierské klání kulminovalo v klášteře v Louce. Dovednosti a znalosti o vínech byly v minulých dnech předváděny ve Znojmě, kde se soutěž Sommelier Moravy uskutečnila. Již pošesté.


foto: archiv redakce

„Novinka v podobě profesionální kategorie se ukázala jako významné rozšíření soutěže. Kromě patriotismu, tedy zaměření na vína z Moravy a z Čech, má zavedení této kategorie ještě další pozitivní aspekt. A to kontinuitu mezi juniory a profesionály, kdy junioři vidí, že pokud budou mít vůli a chuť, mohou navázat na profesionální dráhu sommelierů, a z koníčku se může stát povolání. V neposlední řadě je skvělé, že se na soutěži junioři i profesionálové potkávají s opravdovými špičkami v oboru,“ zhodnotil aktuální ročník soutěže Sommelier Moravy její ředitel František Koudela.

V juniorské kategorii spolu bojovalo šestnáct soutěžících z jedenácti škol. Kromě degustace anonymních vzorků nebo servisu červeného vína museli junioři v písemném testu odpovídat na různé otázky, mezi nimi třeba na tu, co je to kvevri (keramická nádoba na výrobu vína).

Vítězem se stal David Hetteš z Trnavy, druhé místo obsadila Barbora Nixová ze znojemské SOU a SOŠ SČMSD. Třetí skončila Nikola Štěpánková z Brna.

V prvním ročníku profesionální kategorie soutěžilo devět sommelierů z různých restaurací, vinařství a vinoték. Soutěžící museli plnit podobné úkoly jako jejích mladší kolegové, v písemném testu museli například správně určit odrůdu, pro kterou je typická aromatická látka geranylgeraniol (Veltlínské zelené).

A že to soutěžící neměli lehké, ukazuje složení poroty, ve které zasedly opravdové špičky oboru. Například Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů České republiky, Tomáš Odermatt ze společnosti Bacchus Vins & Champagnes anebo zástupce spolupořadatelského spolku VOC Znojmo František Koudela.

-TIK-

< Košt letošního ročníku, co zůstane skvělým i nadále
Peklo v Tvořihrázi otevřel Lucifer >
10d46f77-dsc-1912.jpeg
Když se hudba spojí s oblohou, uherčický zámek zažil dechberoucí finále festivalu
7687760f-2025-08-25-9dd4e461268c8034f5c8564e155c67a6-slider-vystavy-1.jpeg
Národní park a muzeum zvou na Mezinárodní noc pro netopýry
aebfc1c9-kr-l-se-vrac-do-znojma.jpeg
Král se vrací do Znojma!
84867c17-kmeny-foto-zuzana-bonisch-4.jpeg
Poslední koncert Hudebního festivalu Znojmo
Reklama Adsense

Naši partneři

NESON s.r.o. - vydavatel týdeníku Znojemsko
Mariánské náměstí 965/6
669 02 Znojmo
IČ: 00351385, DIČ: CZ00351385

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů

Ceník inzerce

Etický kodex

Odběr novinek e‑mailem

Zadejte svůj e-mail a už Vám neutečou žádné novinky

Comgate

Znojemsko 2024, Copyright © NESON s.r.o.

eclair design | Pagebuilder

logo
Úvod
Události
Krimi
Kultura
Sport
Rubriky Submenu
Jak to vidí studenti
Divoký zelinář
Fascinující setkání se zdejšími tvory lezoucími i létajícími
O nás
Předplatné
Kontakty
Vydání
Přihlášení
Aktivace předplatného
×