Turistika, cyklisté i gastronomie na jednom místě
ZNOJMO Okresní hospodářská komora ve spolupráci se Vzdělávacím střediskem ŠTOHL uspořádala v Centru Louka konferenci zaměřenou na rozvoj cestovního ruchu ve zdejším regionu, která byla určena zejména pro místní podnikatele v oblasti ubytovacích služeb a gastronomie.
Reklama
Konferenci zahájil starosta města Znojma František Koudela, který zdůraznil význam cestovního ruchu pro náš region. Po něm vystoupil ředitel Znojemské Besedy Karel Semotam, který na statistických údajích dokladoval význam investic do zážitků (kulturních či gastronomických), díky čemuž se zvyšuje návštěvnost města.
Dopolední část konference byla zaměřena zejména na nové trendy v regionálním cestovním ruchu. S velkým ohlasem se setkalo zejména vystoupení Pavla Pichlera z Mendelovy univerzity, který seznámil přítomné, jaký byl vývoj v pobytech na jižní Moravě v posledních letech a jaké změny lze očekávat v roce 2025.
Velice zajímavá byla také přednáška známé místní osobnosti z oblasti cyklistiky Čestmíra Valy, který v první části představil služby, se kterými se mohou setkat cykloturisté při návštěvě Znojemska, například s nadstandardní technickou pomocí. V další části jeho přednášky se bouřlivě diskutovalo o citelné absenci cyklostezek na Znojemsku a jaké jsou možnosti řešení.
Odpolední část konference byla zaměřena na gastronomii, kdy nejprve Milena Vančurová z CK NOVA, na základě svých osobních zkušeností poutavě vyprávěla o kulinářských specialitách v různých částech světa. A na závěr konference bylo dlouho očekávané vystoupení známé herečky a autorky kuchařek, kuchařských receptů Markéty Hrubešové. Ta ve svém vystoupení předvedla ukázku vaření. Všichni přítomní měli možnost ochutnat její specialitu z hub, na které si opravdu pochutnali. Zájemci z řad účastníků konferenci měli ještě možnost využít besedu s Markétou v klubu Harvart.
-bur-
foto: OHK Znojmo