Jiná města sužují okurkové sezóny, Znojemští v tento čas naopak degustují i slaví
V jiných městech okurková sezóna symbolizuje nudu. Ve Znojmě naopak. Čas okurek zavařovacích, salátovek, kvašených, kyselých či sladšího ražení právě vrcholí. Vše zpečetily páteční Slavnosti okurek. Lidé ochutnávali oblíbenou zeleninu v různých úpravách i další delikatesy už od osmé ráno na Hradební ulici.
„V těchto místech pořádáme Slavnosti okurek, jednu z nejoblíbenějších letních akcí, podruhé. Mimo jiné nemusíme dělat žádné uzavírky kvůli autům, vše je tedy pro návštěvníky bezpečnější a přístupnější,“ přiblížil výhody za organizátory Karel Semotam, vedoucí marketingu Znojemské Besedy.
Program zahrnoval též kuchařskou show Markéty Hrubešové, hudební vystoupení, atrakce pro děti a tradiční tematické soutěže. Mimo jiné o královskou a výběrovou okurku.
Označením Výběrová okurka se tak bude chlubit společnost Bouda 1883 se vzorkem okurky s feferonkou,
Královskou okurku pak vysoutěžila firma Efko za okurkovou specialitu pro děti.
V porotě na pódiu při hodnocení okurkových výrobků seděl například ředitel Besedy František Koudela, městská architektka Iveta Ludvíková nebo i místostarosta Karel Podzimek (na snímku vlevo).
Před dvěma lety tady soutěžil a vyhrál při klání o nejrychleji naplněné sklenice na váhu.
Momentálně ochotně přijal nabídku degustovat, ale také zasvěceně hodnotit.
„Nebudete mi věřit, ale před tím jsem okurky nikdy nezavařoval, prostě jsem měl štěstí. Asi také proto, že mám okurky hrozně moc rád. Takové šunkofleky, sekanou, anebo salát bez okurky si prostě nedovedu představit. Ne. To prostě nejde,“ komentoval svou okurkovou lásku Karel Podzimek.
text a foto: Alžběta Janíčková