Tokajská vína jsou nezaměnitelná
Snad každý hostitel se chce před svými hosty blýsknout a nabídnout něco, co není zdaleka běžné či obvyklé. Vedle kulinářských specialit přicházejí na řadu i nápoje - piva, koktejly, vína a další. Zlatým hřebem gastronomického zážitku může být zákusek či zmrzlina, ke kterému podáváme tokajské víno. To nemusí být nutně sladké, do módy se dostávají tokajská vína vyráběná reduktivní metodou, tedy stejným způsobem, jak vznikají u nás.
Reklama
Co je to vlastně tokajské víno, kde se vyrábí, jak chutná? Většina lidí má povědomí, že tokajská vína jsou několikaputnová, sladká, ale již mnohem méně je známé, co to znamená.
Každoročně připravuje Vinařský spolek Chvalovice odbornou exkurzi do sousedních i vzdálenějších destinací s cílem poznat tamní vinaře a jejich vína. V letošním roce po dlouhodobé přípravě navštívili chvalovičtí vinaři tokajskou oblast a vstoupili do nejednoho místního vinařství, kde degustovali vzorky tamních vín. Právě z této exkurze je tato reportáž s prvky vzdělávacími ohledně tokajských vín. Tokajskou oblast a tamní sklepy je možné navštívit individuálně. Mnohá vinařství, ať už na maďarské nebo slovenské straně, mají pro návštěvníky připravenou degustaci a prohlídku vinařství včetně sklepních prostor. Takže je možná i individuální návštěva. Vydat se do Tokaje by měl aspoň jednou za život podniknout každý milovník vína. Jistě nebude zklamán.
Tokajská oblast se nachází na území Maďarska a Slovenska, kterému patří výrazně menší část. Centrem je maďarské město Tokaj, podle kterého se tato oblast jmenuje. Zabírá plochu cca 12 000 hektarů, z čehož 90% připadá na maďarskou část, zbytek na slovenskou. Zajímavé jsou zdejší vinné sklepy, které byly…
Chcete vědět víc? Celý článek i další obsah Znojemska najdete online zde.









