Výskyt kočky divoké byl zaznamenán poprvé po třiceti letech v rakouském národním parku Thayatal roku 2007. Odborníci to považovali za malou senzaci. Až do nedávna byla v Evropě velmi rozšířená, dnes však již v mnoha regionech kontinentu vyhynula nebo jí hrozí vyhynutí. Přes Dyji do Česka zřejmě doposud nepřešla nebo o tom neexistují žádné přesvědčivé důkazy. Vyhýbá se i speciálně instalovaným chlupovým pastím, které zde správci parku instalovali. Vedle rysa ostrovida je kočka divoká jediným zástupcem volně žijících kočkovitých šelem u nás. Je velmi plachá a aktivní je převážně v noci. foto: archiv Národního parku Thayatal

Národní parky pátrají po kočce divoké

V rámci spolupráce Národních parků Podyjí a Thayatal se hledá i kočka divoká. Přeshraniční akce pro veřejnost, vědecké projekty i

Čtěte více