Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

V Sedlešovicích mají bronzové pivo

Špatná zpráva pro pivaře je, že někdejším areálem znojemského pivovaru, se už patrně navždy budou prohánět dehydrovaní potkani. Dobrou zprávou naopak zůstává, že zatímco znojemská pivní vlajková loď Hostan šla definitivně ke dnu, sedlešovickému Minipivovaru u Dyje se narodil Zlatý Josef - a pivařům se pomalu začíná blýskat na lepší časy.

 

  • Michal Volf v prostředí, kde pod jeho pečlivým dohledem vzniká Zlatý Josef. FOTO: -TIK-

Zlatý Josef - spokojenými konzumenty přezdívaný Sedlák - je světlým ležákem, který se vyrábí takzvaně skoro na koleně v maličkém pivovaru v Sedlešovicích, jehož čtyřsethektolitrová roční produkce zdaleka neuspokojuje zájem žíznivých milovníků chmelového moku. Na jednu stranu je pro výrobek povzbudivé, když zájem převyšuje nabídku, na straně druhé si pivaři musejí občas počkat. Ale oni sami trpělivě a svorně tvrdí: Počkat na Sedláka se vyplatí!

V bowlingovém sportovním baru (bývalá Devítka) na Sokolské ulici, kde Zlatého Josefa nabízejí k ochutnání (včetně dalších tří míst ve Znojmě), si nové pivo už našlo svoje skalní vyznavače, kteří na ně nedají dopustit, poněvadž je chuťově docela odlišné od všeho, co teče ze zdejších píp.

O tom, že Zlatý Josef vykročil na cestu ke znojemskému pivnímu fajnšmekrovi přesvědčivě, svědčí i jeden lichotivý fakt, o němž ví málokdo. Na nedávných - v Čechách největších - reprezentačních slavnostech piva v Táboře (což je akce s mezinárodním renomé) získal sedlešovický světlý ležák bronzovou pivní pečeť. Řečeno jinými slovy: v konkurenci 130 pivovarů z tuzemska, ale i z ciziny získal ve své kategorii třetí místo. Což je trofej, která nepotřebuje dalšího komentáře. Okoštovat Sedláka se zřejmě vyplatí.

Majitel sedlešovického pivovaru a sládek v jedné osobě Michal Volf vaří pivo od roku 1985, a ti, kdo jej dobře znají, o něm říkají, že tomuto nápoji rozumí jako málokdo. Když pivo připravuje, není s ním řeč, shodují se unisono. Je-li tohle tvrzení pravdivé, pak se pivaři mohou nač těšit, protože když jsem s Michalem Volfem mluvil naposledy, moc řečí nenadělal. V dohledné době Zlatému Josefovi totiž chystá chuťově nepřehlédnutelného bratříčka. Polotmavý třináctistupňový speciál. A kdy by měl spatřit světlo světa? Šéf Minipivovaru u Dyje říká, že sudy se rozkutálejí za svými zákazníky ve chvíli, kdy polotmavá třináctka správně nazraje. Trpělivost holt nepřináší jenom růže, ale i správnou pěnu.

Vlastimil Mrva