Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Středověká krčma s EET

Středověk a EET. To prostě nejde dohromady. Elektroniku by museli přinést jedlině mimozemšťané a těm by byla ukradená jakákoliv evidence tržeb. O tu se tehdy zajímali výběrčí daní.

  • Michaele Fialové alias Elišce Přemyslovně středověká strava chutnala. foto: -eis-
  • Tvůrce návrhu středověké krčmy Petr Irmann. foto: -eis-

Na letošním Znojemském historickém vinobraní je horkou novinkou středověká krčma, která podléhá elektronické evidenci tržeb. Jak vyřešit její dobový ráz, aby šenkýř nechodil s elektronickým zařízením, s nímž by kasíroval zákazníky? Není nad dobrý nápad. U průchodu na nádvoří znojemského hradu, kde bude mít krčma svoje místo, obdrží každý z příchozích list, na který se bude zaznamenávat jeho útrata obsluhou či na čepu. Při odchodu předloží tento účet a zaplatí. Ztráta účtenky bude penalizována částkou patnácti set korun.

Podívejme se nyní, jak bude krčma vypadat. Posezení bude zahrnovat šest desítek míst k sezení. Zde budou obsluhovat hosty půvabné šenkýřky. Kdo by nenašel místo přímo v krčmě, může si jídlo i pití zakoupit a konzumovat ho v odpočinkové zóně nádvoří. Zde budou také banery pocházející z dílny Muzea gastronomie a informující příchozí o jídlech ve středověku. Otevřeno bude v době Vinobraní v pátek od 15.00 do 22.00, v sobotu pak od 12.00 do 20.00 hodin. Středověkou stravu budou doplňovat i programy – přijdou ochotníci z Kočovného divadla Ad hoc, kteří budou představovat konšely, kupce či manželku hostinského nebo výběrčího daní, který se bude snažit vytáhnou z hostů peníze. Nebude chybět ani středověké muzicírování. Kuchaři, pacholci, šenkýři budou dobovém oblečení, scénář programu v krčmě je na vysoké úrovni. Nebudou chybět například speciální dobové džbány na víno, svítit se bude svíčkami ve starých kovaných svícnech

Na přípravě středověké krčmy se podílel odborník v pohostinství Petr Irmann. „Nastudoval jsem středověké gastronomické zvyky, uvažoval jsem o pečení brambor, ale pak jsem si uvědomil, že ve středověku u nás brambory ještě nebyly. Tehdy se ve velké míře servírovaly kaše – ty jsme z nabídky z technických důvodů vypustili. Vše se zapékalo v chlebu – třeba flák masa.“ Zelenina nebyla obvyklou součástí pokrmů tak, jak ji známe v současnosti. Používala se hlavně cibule, česnek, pórek, celerová a petrželová nať. Zvěřina bývala běžnou součástí pokrmů, stejně jako ryby. Časté bylo jehněčí i skopové maso.

Strava se bude servírovat ve speciálním nádobí, hosté si jako památku na návštěvu krčmy mohou za nevelký peníz odnést dřevěnou lžíci s logem, která se používala ke konzumaci polévky. Jinak se ve středověku jedlo rukama.

Středověkou stravu konzultoval Petr Irmann s Muzeem gastronomie, aby krmě byla skutečně podle tehdejších receptů (tehdy naštěstí nebyla éčka).

Předkrmy budou zastupovat kousky pečeného vepřového masa s křenem a huspenina z divočáka, teplým předkrmem bude zauzená poctivá klobása. Zelná polévka s pórkem a vepřovým masem bude samozřejmě bez dnes používaných brambor, rybí jídla budou mít dva zástupce – kapra na roštu s pepřovou omáčkou a kapří šišky s pepřem a muškátovým oříškem podle dobového receptu, kdy se používalo vykostěné rybí maso.

Milovníci masa jistě okusí jehněčí na rožni či špikovanou kančí kýtu na rožni.

„Té budeme mít šedesát kilogramů, takže by se mělo dostat na každého zájemce,“ přiblížil přípravu jídel Irmann. Dušená jídla bude zastupovat ragú z mladého králíka.

Ochutnal jsem vzorek tohoto jídla a musel jsem konstatovat, že byl vynikající. Budu muset vymámit z kuchařů recept a zařadit toto jídlo mezi naše domácí pokrmy.

Salát bude z locíky (hlávkového salátu) přelitý octem a dochucený vysmaženými kostičkami špeku. Nejčastější středověkou sladkostí byly trhance, ale ty nebudou z technických důvodů k dispozici. Nahradí je další obvyklá středověká sladkost – sušené ovoce. Přílohou ke všem jídlům bude speciální kváskový chléb. Na všech stolech budou k dispozici hrozny. Na pití bude pivo a víno z místních vinic.

Středověké jídlo v předstihu ochutnala i královna Eliška Přemyslovna (Michaela Fialová), která postrádala manžela Jana Lucemburského (Miroslav Hrabě), jenž byl minulý týden na zahraniční misi.

Vzhledem k množství jídla pro středověkou krčmu začne kolektiv špičkových kuchařů s jejich přípravou již ve středu v noci. „Budou toho metráky,“ pokračoval Petr Irmann, který se návrhu jídelníčku a celkové přípravy zhostil na výbornou. „Musel jsem toho skutečně hodně nastudovat, aby bylo vše autentické,“ řekl P. Irmann.

 Letošní Vinobraní přinese i další novinky: pódium bude větší, vznikne nová historická scéna s upozaděním techniky, zatím je evidováno 26 mázhauzů, které budou nově otevírat tři skupiny konšelů, k dispozici bude nová mobilní aplikace k Vinobraní, bezplatná bude zkrácená prohlídka expozice pivovarnictví, v hradním příkopu bude drak a mnoho dalšího.

    

Jiří Eisenbruk