Lahofer sklidil o 36% hroznů víc než loni
Největší pěstitel vinné révy v regionu, Vinařství LAHOFER, hlásí oproti loňsku šestatřicetiprocentní nárůst objemu sklizně. Na číslech letošní úrody se podepsal dobrý průběh jarního a letního počasí.
Mírné komplikace nastaly na podzim, kdy hodně pršelo. „Srážky v období kampaně narušovaly možnosti plynulého sběru. Ale oproti posledním dvěma letům se začátek sklizně alespoň vrátil do standardního termínu,“ říká za vinařství Lahofer Jaroslav Chaloupecký, jejichž sběrači do vinohradů nastoupili a kampaň naplno zahájili 14. září.
„Celkem jsme na 430 hektarech sklidili 1 930 000 kilo hroznů. V porovnání s loňským rokem je nutné podotknout, že rok 2019 byl velmi suchý a teplý, hrozny proto tehdy měly nižší váhu,“ bilancuje Chaloupecký.
„Letošní ročník byl průměrný, podobný letem 2010 nebo 2014. Kvůli nepříznivému vývoji počasí během dozrávání hroznů je patrný nižší obsah zbytkového cukru a extraktu a vyšší obsah kyselin, což se logicky projeví na menším podílu přívlastkových vín v tzv. výběrech,“ vysvětluje Chaloupecký. Dle jeho slov však budou i přesto ve vinařství schopni vyrobit lahodná a příjemně pitelná vína.
Sběru dominují bílé hrozny, které v Lahoferu mají letos na celkové sklizni podíl 84 %, zbylých 16 % patří bobulím modrým. Při sběru pracovníci Lahoferu využívají zhruba ze dvou třetin sklizňové kombajny. V těžko dostupných místech je nahrazuje manuální síla. Ve vinicích pracuje celoročně na šedesát osob, které v době sběru doplňuje asi pětadvacet brigádníků.
„Pro srovnání můžeme uvést, že jeden kombajn sklidí hektar vinice přibližně za hodinu a půl. V oblastech, kam se stroje nedostanou, posbírá jeden člověk mezi pěti a dvanácti sty kilogramů hroznů denně, záleží na odrůdě, velikosti a hustotě hroznů,“ dodává pro zajímavost Chaloupecký.
-bur-