Zážitková gastronomie v podání Vinařství Piálek a Jäger
Od chvíle, kdy fajnšmekři vynalezli zážitkovou gastronomii, zápolí s úskalím sehnat kvalifikovaný personál, který by onu pastvu pro oči, nos a chuťové buňky uměl připravit. S tímto problémem se však novošaldorfské vinařství Kamila Piálka a Jaroslava Jägera popasovalo po svém, neboť rolí zasvěceného šéfkuchaře a sommeliera se ujali přímo oni sami. Kamil Piálek totiž dokáže skvěle zkombinovat různé chutě ve výsledný pokrm a Jarda Jäger spolehlivě přiřadit konkrétní víno které se s pokrmem dokonale spřátelí.
Takhle nějak se rodí to, čemu se říká kulinářské umění.
Přesně tak tomu bylo tento pátek, jehož večer byl zasvěcen právě onomu druhu stravování, které má velkou budoucnost.
Člověk je odpradávna tvorem mlsným vyhledávajícím zážitky, které by vychutnal všemi smysly. Nic nebylo podceněno, neřku-li ošizeno, takže kompozice, která byla hostům zmíněného vinařství servírována, stála za to. Krevety v mangu, uzený hovězí jazyk s jelítkem a vepřovým kolenem, houbový krém, perlička ve speciální vzduchotěsné sous-vide úpravě a rolka z pravé svíčkové. Chybět pochopitelně nesměl ani domácí desert.
Kamil Piálek neponechal nic náhodě vědom si faktu, že jedna část zážitkové gastronomie se odehrává na talíři a druhá ve vinné sklenici. „Přestože nejsem vůbec kuchař, za ta léta, co se pohybuji v blízkosti špičkových šéfkuchařů, jsem se hodně naučil a navíc mně vaření baví. No a aby přišlo k jídlu to správné víno, musíme ho přece znát co nejlépe, a kdo jiný, než Jarda jako náš sklepmistr ” sdělil nám Kamil Piálek.
Také v tomto směru tedy kráčí citované vinařství směrem, že sází na kvalitu, a to nejen od července 2011, kdy bylo založeno, ale již mnoho let před tím, kdy oba kluci začínali. Momentálně nabízí Vinařství Piálek a Jäger své vzorky ve čtyřech vinných sklepích – ve dvou v Novém Šaldorfě a po jednom v Dobšicích a v Oblekovicích. Roční produkce 50 000 lahví je dostatečně výmluvná, že se nehraje na kvantitu, čemuž odpovídá i skutečnost, že na produkty tohoto vinařství je možno narazit i v michelinských restauracích. Úspěch na největší vinařské výstavě světa AWC Vienna ostatně mluví sám za sebe.
Vraťme se ale zpátky do novošaldorského sklípku, z něhož gastronomické vůně pátečního zážitkového večera dosud nevyvanuly.
Kamil Piálek: „Chceme nabídnout vysokou úroveň pokrmů v kombinaci s vhodně zvolenými špičkovými víny. Je pravdou, že cena za takový gastronomický zážitek se může zdát poněkud vyšší než u standardní večeře v restauraci, ale ani v této věci nechceme dělat kompromisy. Naopak nabízíme nejvyšší kvalitu za přiměřenou cenu, která se stále pohybuje na polovině toho, co obdobná degustační menu stojí ve špičkových restauracích. Z dosavadních ohlasů našich hostů jednoznačně vyplývá, že kvalitou těchto gastronomických večerů za špičkovými restauracemi rozhodně nezaostáváme,“ potvrdil pro náš týdeník Kamil Piálek.
O tom, že svůj úmysl bere toto vinařství vážně, však svědčí i jiná skutečnost.
Dne 10. října bude na gastronomickém večeru v tomto sklípku vařit špičkový šéfkuchař Radek Příhonský a 21. listopadu pak dokonce legenda pražských luxusních restaurací Pavel Sapík.
Vlastimil Mrva