V Lechovicích kvasí z ošklivosti krása

V ošklivosti kvasí krása! Autorem tohoto citátu byl ruský spisovatel Alexej Jelisejevič Kručonych, jenž moudrou sentenci pronesl před více než sto lety. Tato věta však jako kdyby spolehlivě předznamenala událost, k níž došlo před pár dny v Lechovicích.



Pomalým kvašením totiž vzniká takzvané slámové víno, které je krásné už od pohledu a dává tušit, jakou silou disponuje. Především ale zůstává opojné svou sladkostí.

Hrozny pečlivě sesbírané s podzimními mlhami odpočívaly – respektive ošklivě sesychaly – čtyři měsíce. Ačkoliv ke koukání zrovna nebyly, slibovaly, že oč přijdou na vizáži, to si vynahradí chutí.

A třebaže kuličky hroznů se zhroutí samy do sebe natolik, že z nich vinaři vymačkají sotva třetinu obvyklého množství šťávy, osvědčený postup sklízí kýžené ovoce.

Medová konzistence totiž mluví mezinárodně srozumitelnou řečí fajnšmektrů.

„Slámové víno jsme lisovali z odrůdy Frankovka. Sklízeli jsme v říjnu a tehdy jsme zaznamenali cukernatost 21,7 stupně. Víno bylo zavěšeno na drátěnce, kde dokonale vyschlo. Po vylisování dosáhla cukernatost 49,6 stupně,“ popsal situaci sklepmistr Jan Hrachovský.

V lechovických vinných sklepích se rozhodli neskrblit a podělit se o to, co se jim povedlo. Minulý pátek totiž proběhlo v Boroticích lisování, jemuž předcházela řízená degustace vzorků, a to jak z lahví, tak z tanků. Pro slámovou specialitu byly vyselektovány tři stovky kilogramů nejkrásnějších hroznů z vinice Nad Kolářovým sklepem.

Symbolické procedury se pak ujala ikona znojemského ledního hokeje Peter Pucher, jemuž nemohl asistovat nikdo jiný, než právě Jan Hrachovský.

Reprezentativní byla slámovka, rovněž reprezentativní byla i mediální obložnost: Luba Peterková za Listy zvané radniční, Libor Malafa za Týden veskrze zdejší, Markéta Dušková za Frontu, co je stále mladá, a chybět pochopitelně nemohla ani maratónská stálice všech koštů Jiří Eisenbruk.

Jak vidno, mlsný jazyk se olizuje veškerými redakcemi napříč.

Vlastimil Mrva

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *