Stres ničí vinnou révu stejně jako člověka
Přestože je teprve polovina prázdnin, pracovníci Znovínu Znojmo se pomalu chystají na sběr hroznů. Vysoké teploty a sucho totiž urychlují proces zrání, a pokud by se se sklizní otálelo, cukernatost by překročila požadovanou hranici. Podle ředitele Znovínu Pavla Vajčnera postupná změna klimatu stojí i za nynější chorobou Esca, která je prý především stresového původu a decimuje hlavně keře Sauvignon a Cabernet Sauvignon.
Pane řediteli, jde o vážné nebezpečí?
Historicky vinaře trápil révokaz, který koncem devatenáctého století zlikvidoval půlku vinic v celé Evropě. Jako nejúčinnější obrana se ukázalo štěpování odrůd evropské révy na odolné podnože vyšlechtěné z révy americké. U choroby Esca, která je svou hrozbou k révokazovi přirovnávána, se zatím přesně neví, co ji způsobuje. S největší pravděpodobností je na vině sucho a s tím spojené stresy. Někteří odborníci říkají, že je to choroba z luxusu. V dnešní době má réva takovou péči, že při jakémkoliv stresu zneprůchodní vodivá pletiva a začne pomalu zasychat.
Opravdu vinná réva prožívá stres?
Ano, teď poslední dobou, když jsou sucha nebo prudká horka nad pětatřicet stupňů, réva prožívá stres a přestává vegetovat. Takové teploty jsou už i na ni moc. Neví, co se děje a jak dlouho budou tak vysoké teploty panovat.
Jaký je postup při zjištění nemoci?
Žádný lék zatím není, takže se musí rostlina uřezat u země. Pak sice znovu obrazí, ale do dvou tří let stejně odejde celá a musí se podsadit. Někteří vinaři v postižených lokalitách raději vysadí celoplošně odrůdu jinou.
Která odrůda trpí chorobou Esca nejčastěji?
Nejnáchylnější jsou Sauvignon a Cabernet Sauvignon. Vzhledem k tomu, že se Esca projevuje nekrózou listů, a je tedy dobře identifikovatelná, sledují odborníci z vysoké školy v Lednici pomocí dronů, kde je největší výskyt napadených vinic. Esca se údajně šíří i při stříhání, když se nečistí nůžky. Ale jak už jsem říkal, zatím se přesná příčina ani řešení nezná, takže na finální verdikt a účinnou obranu musíme počkat.
Jak vlastně vypadá letošní úroda?
V dubnu vinná réva dobře narašila, ale květnové počasí vývoj trochu zbrzdilo. Naštěstí červnové bylo pro révu opět přívětivé, a tak vše dohnala. S úrodou to tedy vypadá dobře. Ani nevadí, že začátkem července bylo chladno, mělo to naopak kladný vliv, protože se tvoří aroma…
Celý rozhovor najdete v aktuálním čísle na všech novinových stáncích nebo online zde.
-bur-