Nejlepší okurky mají Boudovi a Pelánovi, „nechtěně“ zvítězil také starosta Jan Grois
ZNOJMO Těžko odhadovat, jestli si opat louckého kláštera Sebastian Freytag dokázal vůbec představit, co vysazením prvních okurkových semen v roce 1572 nastartuje, ale právě jemu je připisován prvotní úspěch, který dal Znojmu okurkový přívlastek a celorepublikový věhlas.
Není tedy divu, že ani oblak deště, který se přehnal přes Masarykovo náměstí, neodradil návštěvníky, aby na pátečních slavnostech okoštovali okurky rozličných chutí. Díky staletému vývoji a zdokonalování láků si dnes můžeme vychutnat okurky od nasládlých přes kyselé až po pálivé.
Vrcholem specifického okurkobraní byly soutěže o nejlepší sterilovanou okurku zavařenou ve sladkokyselém nálevu a o nejlepší rychlokvašku.
Sedmičlenná porota pak hodnotila šestadvacet vzorků, o sterilovanou okurku se popralo sedmnáct soutěžících a v kategorii rychlokvašek soupeřilo devět vzorků.
„Nejprve porota dostane předložený vzorek ve sklenici, aby mohla posoudit, jaký mají okurky vzhled, jestli nejsou deformované a zda obsahuje nálev zeleninu. Druhým kritériem je chuť a konzistence.
Okurka by ideálně měla být lehce křupavá, neměla by být úplně měkká a dutá…
Celý článek najdete v aktuálním vydání Znojemska na všech novinových stáncích nebo online zde.
-bur-