Kuchařky školní jídelny: 32 000 porcí ročně
ZNOJMO – Také jste si všimli, že ve školních jídelnách pracují jen ženy? Ve středu 10. dubna připravil oběd pro děti v Mateřské škole na Pražské výjimečně muž. Profikuchař David Wisniowski pro ně uvařil svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem metodou takzvaného pomalého pečení. Místní kuchařky, které do tohoto způsobu přípravy zasvětil, mu tentokrát jen asistovaly.
„Metoda pomalého pečení uchová více živin, maso se peče v cibulovém základu při pětaosmdesáti stupních plných patnáct hodin. Odpoledne se dá do trouby a ráno vyndá. Dámy ve školních jídelnách to nemají jednoduché, smekám před nimi,“ říká David Wisniowski.
Podle něj jsou podhodnoceny finančně a ani nemají pracovní zázemí odpovídající trendům moderní kuchyně, což by jim mnohé ulehčilo.
„Kdo nedělá kuchaře, skutečně neví, o čem je řeč. Jste totiž od rána do večera na nohou, domů se vracíte totálně vyřízený. Zdejší dámy jsou obdivuhodné. Je třeba si jich vážit a podporovat je,“ tvrdí s jistotou David Wisniowski na jejich podporu.
Vaření ve školních jídelnách je specifickou disciplínou. „Chlapi by to za ty peníze nedělali a nedávali by do toho ani tolik srdce,“ tvrdí Alena Vejmelková, vedoucí školní jídelny na Gránické ulici. I ona přišla okouknout umění Davida Wisniowského.
Její kolegyně z MŠ Pražská, které ji pozvali, jako jediné ve Znojmě drží od roku 2017 certifikát Zdravá školní jídelna. Vaří dvě stě padesát porcí denně, což je za rok obdivuhodných dvaatřicet tisíc. Přesto mají ještě energii zkoušet nové technologie a recepty.
-jan-