Sbíralo se loni, lisovalo letos, koštovat se může i napřesrok, protože slámovka má výdrž

BOROTICE – V minulých dnech se v obci u vinařů z Vinných sklepů Lechovice lisovaly hrozny pro výrobu slámového vína, které patří mezi přívlastková vína, k jejichž výrobě jsou použity hrozny, z nichž se odpařila část vody.



Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu. Vysoká extraktivnost a náročnost i rizikovost výroby se pak odrážejí ve výsledné ceně. Slámové víno budou lechovičtí  vinaři vyrábět z odrůdy Frankovka.

Hrozny posbírané ve vinici U Lipky měly při sběru, který se uskutečnil 28. září loňského roku, 21,2°NM. Pak odpočívaly, a hlavně vysychaly na slámě.

Za čtyři měsíce ztratily na kráse, ale získaly díky úbytku vody na cukernatosti. Velmi pomalu tekoucí šťáva pak připomíná koncentrací medovinu. Při lisování, které bylo přístupné široké veřejnosti, byl mošt ještě sladší. Díky delšímu sušení měl cukernatost 34,4°NM.

Lisování se ujal spolu se sklepmistrem Vinných sklepů Lechovice Janem Hrachovským český král lidovek a cimbálu – Jožka Šmukař. Jako kouč  lisování na historickém lisu asistoval hlavní trenér Znojemských Orlů Miroslav Fryčer.

Akce se vydařila, navíc byla připravena degustace mladých vín přímo z tanků a dobrou náladu podpořila cimbálová muzika.

Stanislav Nováček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *