Znojemský (dříve Josefský) košt potřicáté
Historií starou tři desítky let se může pochlubit výstava vín – Znojemský košt. V dřívějších letech se jmenoval Josefský košt, jelikož se konal v termínu svátku Josefa, pak byl z organizačních důvodů přesunout na pozdější termín. Letos se uskuteční 16. března od 09.30 v prostorách štukových sálů louckého kláštera.
V letošním roce shromáždilo Sdružení znojemských vinařů, které je organizátorem této výstavy vín, celkem 631 vzorků, což je o dvě desítky více než v roce loňském. Z celkového počtu je 508 vín bílých, což jasně ukazuje na zaměření Znojemské vinařské podoblasti, rakouští vinaři se na celkovém počtu představovaných vín podílejí 106 vzorky.
Soutěž o Krále vín je letos určena odrůdě Ryzlink rýnský, další soutěž je O pečeť znojemských měšťanů určená pro růžová vína.
Vína hodnotilo dvanáct komisí po pěti členech stobodovým systémem podle Parkera, předsedou hodnotitelských porot byl již tradičně Viktor Luskač. Výstava vín Znojemský košt dává milovníkům zlatavého a rubínového moku možnost poprvé ve větší míře srovnat vína loňského ročníku, kterých bývá na přehlídce nejvíce.
Jaký byl loňský rok?
„Je to až k nevíře, počátek květu révy vinné byl na Znojemsku stejný jako v jihofrancouzském Bordeaux. Zrychlená vegetace pokračovala i nadále. Sklízet hrozny jsme začali 15. srpna, 29. srpna jsme dokonce sklízeli Sauvignon ve viniční trati U Tří dubů v kvalitě pozdní sběr,“ konstatoval ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Díky příznivému roku byla průměrná cukernatost moštů lisovaných ve Znovínu 22°NM, což znamená 220 gramů přírodního cukru v litru. O něčem takovém si vinohradníci a vinaři mohli před třemi desítkami let jen zdát. Změny klimatu přinášejí růst teplot, což nemusí být vždy pro révu vinnou ideální.“
Zatímco dříve vinaři toužili, aby jim hrozny velmi dobře vyzrály, v současnosti se snaží více o svěží vína, která nebudou mít vysoký obsah alkoholu. Takový je trend. Dnes již nejde jen o odrůdy Rulandské šedé a Sauvignon, které se musí hlídat, aby neměly příliš vysoké cukry. V současnosti je to i Rulandské modré či Chardonay, kde je třeba dbát na obsah cukru, což ovlivňuje konečné množství alkoholu ve víně. Příliš vysoký alkohol, hlavně u bílých vín, může u některých odrůd znamenat určitou štiplavost, které se snaží vinaři vyhnout,“ pokračoval Pavel Vajčner.
Ročník 2018 přál veltlínům ryzlinkům, tramínu a dalším odrůdám. Vysoké teploty se však nepříznivě podepsaly na sauvignonech a vinaři říkají, že je sluníčko upeklo. Většinou jsou plné chuti, ale mají nižší aroma, než na jaké jsme na Znojemsku zvyklí.
Vysoké teploty a sluneční svit však přály modrým odrůdám, které daly skvělá vína. Na ty si však bude třeba ještě nějaký čas počkat. Ročník 2018 se po vinařské stránce vydařil, i když měli sklepmistři tentokráte více práce.
Jiří Eisenbruk