Šlapání je lepší než sex
Tryskošlapky vyšlapaly pětačtyřicet litrů. Poslední víkend v září patřil v louckém klášteře ve Znojmě burčáku. Tradiční Burčákfest vítá každoročně zástupy návštěvníků z celé republiky, kteří přijíždějí nejen za skvělým burčákem, ale také za kvalitním vínem ze Znovínu Znojmo.
Velkému zájmu diváků šlapání hroznů bosýma dívčíma (či ženskýma) nohama. Pravidla soutěže jsou jednoduchá, ale kdo se účastní poprvé, netuší, že půjde o slušný sportovní výkon. Tedy pokud se vše dělá pořádně v slušném tempu. Ovšem na nohy je opět postaví burčák, kterého se jim po šlapání dostane v jakékoliv míře.
Před nástupem do kádě s hrozny s Tramínem červeným byly dívkám a ženám řádně omyty nohy a pak již nic nebránilo zahájení šlapání. Za hudebního doprovodu skupiny Charlie Slavík Revue měla družstva tři minuty, aby našlapala co nejvíce hroznové šťávy. Takto se zpracovávaly hrozny v minulosti, dodnes tento postup používaní někteří vinaři při výrobě autentických vín. Ale vraťme se zpět do louckého kláštera. Techniku šlapání si volilo každé družstvo individuálně, ale soutěživost se neztratila v žádném okamžiku. Po ukončení tříminutového bloku, kdy přestala hrát hudba, byly všechny soutěžící řádně zadýchány a když měly říci své zážitky ze šlapání, těžko popadaly dech. Snad všechny dívky či ženy si šlapání užívaly, což komentovala jedna z účastnic slovy: „Je to lepší než sex!“. Po vystoupení z kádě následovalo mytí nohou a krátký odpočinek. Tím však soutěže neskončily. Ze svého středu si soutěžící vybraly jednu zástupkyni, která se účastnila soutěže o nejlepší násosku. Do třílitrového koštýře měla natáhnout co největší množství burčáku, které byl pak družstvu k dispozici. Nutno dodat, že si některé dívky počínaly s rutinou starých vinařů, jiné měly problém. holt nácvik práce s tímto nástrojem leckdy chyběl. Kde jinde se může člověk v praxi dostat k práci s koštýřem než ve vinařských oblastech?
Snad nejvíce si vlastního šlapání užívaly samy soutěžící. Z vyšlapaného moštu bude vyrobeno víno, které se uveden na trh za rok u příležitosti Burčákfestu 2019 a při dalším šlapání vína. Není důležité, kdo zvítězil, i když se sluší vzpomenout ty nejúspěšnější. Rekordních 45 litrů moštu vyšlapaly Tryskošlapky, tramín měl sladkost 25°, takže nohy pak byly pěkně ulepené.
Burčákfest nejsou jen soutěže, ale také degustace burčáku. Ten byl v letošním roce připraven poněkud netradičně z odrůd Ryzlink rýnský, Chardonay a Müller Thurgau. Nebylo možné tedy ochutnat nejranější odrůdy, jak Irsai Oliver či Muškát moravský, z nichž díky posunu vegetace výrazně kupředu již ve sklepech vznikalo mladé víno. Ochutnávky meziproduktu výroby vína doplňovaly degustace vín z produkce Znovínu Znojmo.
Burčákfest je také o kultuře, takže dobrá vína a burčáky doplňoval kulturní program, aby si každý z příchozích přišel na své. Ve dvou dnech vystoupily cimbálové muziky Donava a Cimbálová muzika Antonína Stehlíka, dále Jarry bend a counry skupina Paroháči, milovníků bluesu hráli Charlie Slavík Revue, nechyběl večer se saxofonem či vystoupení Zdeňka Izera, vyvrcholením pátečního programu byl koncert Horkýže Slíže.
-eis-