Šaldorfský Kravák

Prostá černobílá viněta se zlatým písmem bez jakýchkoliv příkras a symbolizující kopec s krávou. Prostě Kraví hora, neboli KRAVÁK, jak se jí běžně říká (etiketa je dílem Jindřicha Duška). V lahvi je pak nejlepší z nejlepších sauvignonů právě z této viniční tratě. Teprve na zadní straně lahve se pak milovník vína dozví, kdo je výrobcem a o jaké víno se jedná.



Pak přišla sametová revoluce, a poprvé jsme ochutnali sauvignony z Izraele či Nového Zélandu. Byly úplně jiné než ty, na jaké jsme byli zvyklí. Lehčí, ovocnější se svěží kyselinkou. Takový byl světový trend, kterému jsme se začali přizpůsobovat. Ovšem sauvignony z Kraví hory, ať už se jedná o ty starší, těžší, nebo o mladé, svěží, jsou stále jedničkou. Terroir polohy Kraví hory je prostě jedinečný.

Vinaři, kteří mají to štěstí, že vlastní na Kraví hoře vinice s odrůdou Sauvignon, se dohodli, že trať povznesou nad svou vlastní značku a společně vytvoří kult Šaldorfského Kraváku. Současně se dohodli na velmi přísných pravidlech pro tento druh vína: minimální cukernatost hroznů 21°NM, původ Kraví hora, macerace hroznů 8 až 24 hodin, kvašení bez použití přidaných kvasinek.

Víno musí být vyrobeno v některém z Modrých sklepů, speciální podmínky platí i o lahvi a etiketě. O zařazení vína rozhoduje pětičlenná komise a vzorek uspěje, pokud ruku pro dané víno zvednou aspoň čtyři hodnotitelé z pěti.

Pro toto víno je typická černorybízová vůně doplněná tóny přezrálého angreštu a broskve, s dlouhou rezistencí a minerální dochutí.

Šaldorfský Kravák je uváděn na trh vždy 1. září následujícího roku po sklizni, poprvé je možné ho ochutnat v rámci dne otevřených sklepů v Novém Šaldorfě vždy třetí sobotu v květnu.

O možnost produkovat svoje víno pod názvem Šaldorfský Karavák projevilo letos se Sauvignonem 2011 zájem devět vinařů, ale jen pět jich bylo úspěšných – ARTE VINI, Vinařství Piálek & Jäger, Vinařství Dobrovolný, Agrodružstvo Nový Šaldorf-Modrý sklep a E.MI VINO, které jako jediné má v nabídce dva své sauvignony – ostatní jen jeden. Naopak čtyři vinařství neuspěla – jejich sauvignony byly výborné, ale přece jen jim něco z kravácké specifiky chybělo.

O tuto raritu bude jistě velký zájem. Lahví je něco přes 8 000, nejmenší šarže má jen 500 lahví, největší tři tisíce. Uvedení Šaldorfského Kraváku je dobrý počin, který může do Nového Šaldorfa přilákat další zájemce o vinařskou turistiku. Jak uvedl Vladimír Železný, musíme hledat atributy, které jiní nemají. To je jeden z nich.

Jiří Eisenbruk

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *